С настъпването на летния сезон  и повишаването на температурите нарастват рисковете от стомашно-чревни заболявания и хранителни отравяния.
 

 

През летния период случаите на натравяния са увеличава с 40%, обясняват специалисти и добавят, че най-честите причини са неизмити плодове и зеленчуци, развалени и заразени хранителни продукти, негодна за питейни нужди вода.
 


 

При висока температура и влажност, храната е подходяща среда за развитие на някои патогенни микроорганизми.
Основен причинител на токсикоинфекциите приз лятото и салмонелата, която причинява т.нар. салмонелоза.
 

 

Салмонелата е изключително устойчива грам-отрицателна бактерия, която може да оцелее дълго време във външна среда – до 120 дни във вода и над година в месни хранителни продукти.
 

 

При стайна температура бактерията се размножава бързо в храната и създава реални рискове за заразяване, тъй като не променят вкуса и миризмата на продуктите и наличието им не може да бъде разпознато при консумация.

 

Бактерията се разпространява лесно и е устойчива, което я прави силно заразна. Въпреки, че заразяването може да стане при контакт с друг болен,  най-честата причина за заболяването, остава неправилната кулинарна обработка на хранителните продукти или консумацията на заразени храни от животински произход - месо, птици, риба, яйца, мляко и млечни продукти.

 

Друг чест източник на заразата през лятото са замърсени обществени басейни и заразени водоеми.
 

 

Попадайки в стомашно-чревния тракт чрез храната, бактериите на салмонелата оцеляват в стомаха и попадат в червата. Достигайки до тънките черва те отделят токсини, които всъщност причиняват симптомите на хранително отравяне каквито са силни болки в коремната област, повръщане и диария.
 


Микроорганизмите на салмонелата бързо достигат до лигавицата на тънките черва. Там те отделят токсини, които причиняват диария, болки в корема и интоксикация на организма.
 


Съществуват различни форми на салмонелоза, които протичат с разнообразна симптоматика :
 


 • Стомашно-чревна форма. След кратък инкубационен период от няколко часа до 2-3 дни се развива остър гастрит и ентерит. Телесната температура се повишава, появява се повръщане с болка в горната част на корема, а малко по-късно - коликообразни болки около и под пъпа, с диарични изпражнения;
 • Дизентерийно-подобна форма. Тя протича с повишена телесна температура, обща слабост, повръщане, коликообразна коремна болка и диария с множество болезнени изхождания. Изпражненията са течно-кашави, слузести, понякога примесени в кръв;
 • Грипоподобна форма. Тя наподобява грипно заболяване, протича с повишена телесна температура, втрисане, главоболие, ставни и мускулни болки, зачервено гърло, редки изпражнения;
 • Тифоидна форма. Тя наподобява коремен тиф. Налице са повишена телесна температура, обща отпадналост, главоболие, повръщане, коликообразна коремна болка, диария, увеличение на черния дроб и далака;
 • Септична форма. Тя се характеризира с разпространение на бактериите чрез кръвта по целия организъм. Болестта протича с тежки усложнения като пневмония, менингит, отит, холецистит, пиелонефрит и др.


 

При по-тежките случаи се развива токсичен и хиповолемичен шок, с явления на сърдечно-съдова слабост и рязко понижение на артериалното налягане. При задълбочаване на токсичния шок може да настъпи кома.


Лечението на салмонелозата зависи от формата на заболяването, както и от тежестта на протичането му и състоянието на пациента.
 

В повечето случаи лечението е в домашни условия, като се изписват медикаменти отстраняващи токсините (медицински въглен) и такива за възстановяване на електролитния баланс, както  и  нестероидни противовъзпалителни средства. В по-тежки случаи се прилагат и антибиотици.
 

 

При бебетата и малките деца, поради рисковете които крие обезводняването при диария, често се налага хоспитализация.
 

 

Ако лечението не се проведе правилно или на време, увреждането от токсините може да доведе до остра бъбречна недостатъчност, да се стигне до момент да не се отделя урина и в крайна сметка не е изключен и летален изход от тази инфекция.

 

За да избегнете заразяването със салмонела:

 

 • не консумирайте храни и хранителни продукти със съмнителен произход
 • съхранявайте готовата храна и продуктите в хладилник
 • избягвайте приготвянето на сладкиши и кремове с яйца, ако не се варят или изпичат добре
 • подлагайте храните от животински произход на достътъчна термична обработка
 • редовно измиване на ръцете с вода и сапун преди приготвянето на храната и преди храненето
 • измивайте старателно плодовете и зеленчуците преди да ги консумирате
 • избягвайте контакти с  болни от салмонелоза
 • не пийте вода от нерегламентирани водоеми