Неписано правило за повечето хора е, че заболявания от групата на настинки, хреми, кашлица, бронхит и пневмония са нечувани и невиждани лятно време. Това, разбира се, е заблуда и от нея страдат само тези, които не са се „опарили“.
 
Човекът може да няма приспособителни способности като животните, но за сметка на това може да обитава всякакви места – от кипяща пустиня до вледенени земи – защото умее да променя условията до комфортни за него нива.
 
Много жилища разполагат с климатици, а присъствието им на работното място е придобило почти статут на изискване през последните години. Те обаче могат да ни разболеят по два основни начина:
  • Превръщат се в местообитание на болестотворни микроорганизми
  • При неразумна употреба може да причинят простудна пневмония
Много са вирусите и бактериите, способни да намерят временен дом в климатика, но когато става въпрос за охладителни системи има една бактерия, която е легендарна – Legionella pneumophila.

Легионелоза

Легионелозата е остро инфекциозно заболяване и може да протече под две форми – тежка пневмония (легионерска болест) или грипоподобно заболяване (треска на Pontiac).
 
Макар и да причинява тежки поражения на човека, последният не е самоцел за легионелите. Обичайно тяхно местообитание са природните сладки води – терамални, реки, извори и езера. До нас те достигат случайно.
 
Колонизацията на водопроводните системи от легионелите зависи от тяхната температура, седимент и наличие на други микроорганизми. Например, дъното на водни резервоари е място, на което често може да се открие този микроорганизъм.
 
Как легионелата ни застига? Модерните съоражения, които събират пътищата ни, са климатичните системи, водно охладителните кули, изпарителни кондензатори, фонтани, басейни и в болниците – респираторни устройства, използвани с чешмяна вода.
 
Установено е, че присъствието на симбиотични микроорганизми и цианобактерии е необходимо условие за оптималното размножаване на легионелните бактерии. Съответно, в застояла вода наличието на биофилм – нещо хлъзгаво и със съмнителен цвят по дъното – е предупредителен знак.
 
Механизмът на заразяване е чрез вдишване, инахалция на аерозоли (дребни капчици вода), заразени с бактериите. Не се е наблюдавало инфекцията да се предава от човек на човек. Обикновено пострадали са тези, които са в напреднала възраст, страдат от различни хронични заболявания или са пушачи. Мъжете са 2,5 пъти по-засегнати от жените.
 
След зараза все още не се знае със сигурност кое определя как ще протече заболяването. Предполага се, че за това коя от двете форми ще се развие, значение имат големината на инфектиращата доза и защитните механизми на организма.
 
Треската на Pontiac има кратък инкубационен период от порядъка на 1-2 дни. Представя се като остро грипоподобно състояние – температура до 40 градуса, втрисане, главоболие, мускулни болки, силно общо неразположение. Заболяването преминава за около 1 седмица и изисква само симптоматично лечение.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Легионерската болест има по-дълъг инкубационен период – 2-10 дни и широка гама от прояви – от лека кашлица до смъртоносна пневмония. Започва подобно на треската на Pontiac, но с времето кашлицата се услива и тава мъчителна, с отделяне на гъсти слузно-гнойни храчки, понякога примесени с кръв.
 
Тази пневмония често причинява плеврални изливи, у възрастни пациенти е причина и за ниско кръвно налягане. При пациенти с нарушен имунитет смъртността може да достигне до 50%, особено ако диагнозата е закъсняла. Специалистите се насочват към нея при нисък серумен натрий и неповлияване от обичайните антибиотици. 

И вирусите не са за подценяване

В стремежа си за комфорт, хората понякога се поставят в прекалено големи температурни разлики между дома/офиса и външната среда. Това способства за прустудните заболявания. „Настинката“ не разболява човека, но временно отслабва имунната му система.
 
Това позволява да се поддадем на собствените микроорганизми, колонизирали носоглътката ни, или пък на цируклиращи измежду хората вируси.
 
При взривове от респираторни инфекции, особено вирусни, важна защитна мярка в затворените помещения е редовното проветряване.