Диарията най-често се проявява при чревна инфекция. Пристъпите при здрави възрастни обикновено отминават за ден-два след налагане на по-спокоен режим за организма, прием на много течности и консумация на хранителни продукти, съобразени със състоянието.
При децата, хронично болните, излекуването може да отнеме повече време. При тях се налага  лекарски преглед и препоръки за справяне със здравословния проблем и стриктно спазване на изписания режим.
 

 

Понятието „летен грип“ не съществува в медицината. Грип е заболяване на организма, което се причинява от специфични, определени за грипни, вируси. Не всяко състояние на настинка, кашляне и хрема дори, е причинено от грипен вирус. Най-често простудите се дължат на риновируси, които атакуват горния респираторен тракт, при благоприятни за тях условия, типични за есенно-зимния период.


 

 

Диарията най-често възниква след хранително отравяне, провокирано от вирусна или бактериална инфекция. Тогава пристъпите са остри и продължават от няколко часа до седмица. Симптомите, които проявява организмът при хранително отравяне, се дължат на отделянето на токсични вещества от вредните микроорганизми. Токсините дразнят и възпаляват лигавицата на стомаха и червата, което причинява гастроентерит.


При гастроентерит диарията може да е съпроводена и от други симптоми като: болки, спазми, подуване на корема, метеоризъм, гадене, повръщане, леко повишена температура.

 


Чревните инфекции най-често се дължат на консумация на замърсени хранителни продукти или продукти с изтекъл срок на годност. Под влиянието на високите температури през топлия сезон тези от животински произход, включително млечни и яйчни произведения, се развалят бързо. Излагането на храната на директна слънчева светлина, на открито, под въздействието на топлия въздух и незащитена от насекомите, променя качествата й и може да я направи токсична за организма.


За да се избегнат хранителното отравяне и чревните инфекции, от значение е спазването на общоизвестните правила за лична хигиена – редовно миене на ръцете, особено преди хранене, след ползване на тоалетна и пребиваване на обществени места, тъй като рискът от бързо размножаване и разпространение на вредните микроорганизми през лятото е особено висок.


Плодовете и зеленчуците следва да се консумират веднага след добро измиване, млечните продукти и яйцата непосредствено след изваждането им от хладилника, месните изделия след достатъчна топлинна обработка, при условие, че са съхранявани в подходящи условия.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

През лятото е особено препоръчително да се избягват меките и сини сирена, непастьоризирано мляко, размекнат сладолед, полуфабрикати, непреминали през повторна термична обработка, готови пилешки и други месни продукти, пастет, недопечено или недоварено месо, пакетирани салати, непресни морски деликатеси и риба, консерви.

 

 

При приготвянето на храната се изисква спазването на стриктна хигиена – чистота на плотовете, използването на чиста посуда и прибори за размразяване и нарязване на продуктите. Налага се честа смяна на кърпите и дезинфекция на повърхности в кухнята. Дървените дъски и лъжици е добре да изсъхнат преди следващо ползване.


При храненето си болният следва да използва лични съдове и прибори, тъй като вирусите лесно могат да се предадат на останалите членове от семейството. Препоръчително е той да се храни отделно.
 

 

В продължението: какво да правим и кога да търсим лекар