Какво представлява лентигото?

Лентиго е често срещан вид доброкачествено пигментно петно по кожата с големина на лещено зърно, което има тъмен цвят. Лентиго може да възникне при всяка част от тялото. Някои видове лентиго най-често се причиняват от въздействието на слънцето или излагане на радиация.


Има много видове лентиго, но най-често срещаният вид се нарича лентиго симплекс (lentigo simplex). За разлика от други видове лентиго, лентиго симплекс (простото лентиго) не се причинява от увреждане на кожата. Причината за възникването на лентиго симплекс все още не е известна, но обикновено се развива между времето след раждането и ранната зряла възраст. Лентиго симплекс също не е свързан с никакви други медицински състояния. За разлика от много други видове кожни петна, лентиго симплекс не се влошава и не променя цвета си.Какви са симптомите на лентиго симплекс?

Лентиго симплекс може да се появи навсякъде - по крайниците, лигавиците и други части на тялото. За разлика от някои видове лентиго, лентиго симплекс може да се появи при раждане или в детска възраст. Петната не причиняват болка или сърбеж и са доброкачествени, което означава, че не се развиват в рак на кожата. Петната на лененго симплекс обикновено имат следните характеристики:

 • Кръгла или овална форма;
 • 3-15 мм в диаметър;
 • Тъмно кафяв или черен цвят;
 • Имат назъбен или гладък ръб

Петната лененго симплекс понякога могат да бъдат сбъркани с лунички. Въпреки това, за разлика от луничките, петната лентиго симплекс не променят цвета си, когато са изложени на слънчева светлина. И обикновено петната не се срещат в клъстери (групи).


Какви са потенциални рискови фактори?

Не са известни рискови фактори за развитие на лентиго симплекс. Основните рискови фактори за други видове лентиго включват:

 • Слънчеви изгаряния;
 • Често излагане на слънце без слънцезащитен крем;
 • Прекомерно използване на солариум;
 • Фотохимиотерапия (UVB фототерапия);
 • Лъчетерапия;
 • Стареене на кожата

Какви са разликите между лентиго симплекс и меланом?

Меланомът е вид рак на кожата, който възниква от клетките, които придават цвят на кожата (меланоцити). Причинява се от излагане на ултравиолетово лъчение от слънчевата светлина или от солариум.


Както лентиго симплекс, така и меланомът може да се развие върху всяка част на тялото. Меланомът най-често се появява на частите на тялото, които са били експозиционирани на слънчева светлина. Разликите между лентиго симплекс и меланома включват:

 1. Лентиго симплекс обикновено има кръгла форма, докато меланомът има неправилна форма.
 2. Лентиго симплекс може да има гладки или назъбени ръбове. Меланомът често има неправилен ръб или пигмент, който избледнява в кожата около него.
 3. Лентиго симплекс има равномерен тъмнокафяв или черен цвят. Меланомът може да има различни - от тъмнокафяви до черни участъци. Меланомът може дори да има области, които изглеждат бели, сиви, червени, сини или дори розови.
 4. Обикновено лентиго симплекс е между 3-15 mm. Повечето меланоми са по-широки от 6 мм или с големина на грахово зърно.
 5. Лентиго симплекс остава със същия размер, докато меланомът расте за седмици или месеци.

Какво е лечението за лентиго симплекс симплекс?

Лентиго симплекс обикновено не причинява болка или сърбеж. Петната също са доброкачествени, но могат да приличат на други злокачествени образувания. Добре е петното да се прегледа от дерматолог. Понякога е нужно провеждането на дерматоскопия (метод за по-детайлно оглеждане на повърхностните слоеве на кожата и оценка на пигментните образувания в нея) и взимането на кожна биопсия (диагностична процедура на вземане на проба от кожата, след което тя се изследва под микроскоп).


За отстраняване на петна по козметични причини могат да се използват няколко метода, които включват:

 • Химически пилинг се използва за отстраняване на увредените кожни клетки на ръцете, лицето или шията. По време на химически пилинг, върху лентиго се прилагат химически субстанции, като се цели контролирано премахване на повърхностни, средни или дълбоки слоеве на кожата.
 • Криотерапията е метод при който се използват ниските температури (лечение с течен азот) върху кожата. Терапията се използва за премахването на доброкачествени или предракови кожни образувания.
 • За да премахнето на лентиго на кожата може да си използва лазер. Лазерът позволява по-прецизно отстраняване на образуванията, отколкото при традиционната хирургия. Много хора, които се подлагат на лазерна хирургия, също се възстановяват по-бързо.

 

Какви други видове лентиго съществуват?

Лентиго обикновено се класифицира въз основа на причината за възникването му и местоположението (локалзацията) му върху кожата на тялото. Повечето видове лентиго са причинени от излагане на слънце или радиация. Лентиго възниква най-често при хора над средна възраст.

 

 • Лентигото може да бъде множествено, ако се наблюдават повече петна по кожата. 
 • Слънчевото лентиго (lentigo solaris) се причинява от излагане на слънце, нарича се още сенилно лентиго, защото се среща по-често при хора над 40 години. Обикновено се появява при частите на тялото, които се излагат на слънце .
 • Мастилено лентиго - черно петно с неправилна форма, което се появява след слънчево изгаряне при хора със светла кожа.
 • PUVA лентиго изглежда подобно на мастилено петно лентиго, но се появява след фотохимиотерапия.
 • Лентигото от солариум изглежда подобно на мастилено и PUVA лентиго, но се причинява от лъчението от солариума, вместо от слънцето.
 • Радиационното лентиго се причинява от излагане на йонизиращо лъчение. Лъчетерапията при рак може да доведе до този вид лентиго.

 

Библиография:
Canadian Cancer Society. (n.d.). Precancerous conditions of the skin.
Trost JG, et al. (2016). Common Adult Skin and Soft Tissue Lesions.
Daniel Yetman. What Is Lentigo Simplex? Healthline