Какво представлява лейомиосаркомът?

Лейомиосарком е злокачествено заболяване, което възниква от клетките на гладката мускулатура. Има два вида мускули в тялото - волеви и неволеви. Гладките мускули са неволеви мускули - мозъкът няма съзнателен контрол над тях. Те реагират неволно в отговор на различни стимули. Например гладката мускулатура, която обгражда стените на храносмилателния тракт, предизвиква вълнообразни контракции (перисталтика), които подпомагат храносмилането и предвижването на храната. Гладките мускули в слюнчените жлези ги карат да отделят слюнка в устната кухина в отговор на поетата храна. Гладката мускулатура в кожата води до настръхване в отговор на студа.


Лейомиосарком е форма на раково заболяване. Терминът "рак" се отнася до група заболявания, характеризиращи се с анормален, неконтролируем растеж на клетки, който навлиза в околните тъкани и може да се разпространи (метастазира) до отдалечени места на тялото чрез кръвообращението и лимфната система. Различните форми на рак, включително лейомиосарком, могат да бъдат класифицирани въз основа на вида клетки, от които произхождат, специфичния характер на злокачественото заболяване и клиничния ход на заболяването.Тъй като гладката мускулатура се намира по цялото тяло, лейомиосарком може да се образува почти навсякъде - кръвоносни съдове, сърце, черен дроб, панкреас, пикочно-полова система, стомашно-чревен тракт, пространството зад коремната кухина (ретроперитонеум), кожата. Матката е най-често срещаното място за лейомиосарком.


Леомиосаркомът е класифициран като сарком на меките тъкани. Саркомите са злокачествени тумори, които възникват от съединителната тъкан, която свързва, поддържа и обгражда различни структури и органи в тялото. Меката тъкан включва мазнини, мускули, нерви, сухожилия и кръвоносни и лимфни съдове. Точната причина за лейомиосаркома, включително лейомиосарком на матката, не е известна.


Какви са симптомите на лейомиосарком?

Симптомите на лейомиосарком варират в зависимост от точното местоположение, размер и разпространение на тумора. Лейомиосаркомът, особено в ранните стадии, може да не е свързана с видими симптоми. Общите симптоми, които са свързани с рака, могат да се появят, включително - умора, висока температура, загуба на тегло, общо усещане за неразположение и гадене и повръщане.


Болката може да се появи в засегнатата област, но не е чест симптом. Обикновено се появява подуване, както и може да се усети туморна маса. Допълнителните симптоми са специфични за точното местоположение на тумора. Туморите могат да причинят кървене в стомашно-чревния тракт с тъмни на цвят, неприятно миришещи изпражнения (мелена) или повръщане на кръв (хематемеза) или смущения в корема. Лейомиосаркомът на матката може да причини необичайно кървене от матката във вагината, с ненормално вагинално течение, а при засягане на пикочния мехур или червата, може да се наблюдава промяна в навиците при хденето до тоалетна.


Повечето форми на лейомиосарком представляват агресивни тумори, които могат да се разпространят (метастазират) в други области на тялото, като белите дробове или черния дроб, потенциално причинявайки животозастрашаващи усложнения. Лейомиосаркомът има висок риск от рецидивиране (повторение) след лечението, ако не бъде диагностициран рано.


Какви са причините за възникването на лейомиосаркома?

Точната причина за лейомиосаркома не е известна. Учените спекулират, че генетичните фактори могат да играят допринасяща роля в причиняването на лейомиосарком.


При хората злокачествените заболявания могат да се развият поради анормални промени в структурата на ДНК на определени клетки. Онкогените са мутирали гени, които се свръхактивират и трансформират нормалната клетка в туморна.

 

Тумор-супресорните гени контролират клетъчното делене и отговарят за това клетките да умират в подходящия момент. Мутацията на тумор-супресорните гени може да доведе до увеличаване на вероятността от наследствени ракови заболявания.

 

Конкретната причина за промените в тези гени не е известна. Тези генетични промени могат да възникнат спонтанно по неизвестни причини или по-рядко могат да бъдат наследствени.


Библиография:
Martinez GE, Brasinikas G. Intestinal Leiomyosarcoma. Emedicine.
De Vita Jr Vt, Hellman S, Rosenburg SA. Eds. Cancer: Principles and Practice on Oncology. 5th ed. Philadelphia, PA: J.B. Lippincott Company