Какъв е начинът на заразяване с легионела?

Повечето хора се заразяват, когато вдишат микроскопични водни капчици, съдържащи бактерии легионела. Това може да се случи при взимане на душ, използване на вода от крана или през вентилационната система в голяма сграда.


Въпреки че бактериите легионела се разпространяват главно чрез водни капчици (аерозол), инфекцията може да бъде предадена и по други начини, включително:


  • Аспирация, когато течности случайно навлизат в белите дробове, обикновено при задавяне по време на  пиене на вода. Ако аспирираната вода, съдържа бактерии легионела, може да се развие легионерска болест.
  • Възможно е заразяване с легионерска болест при контакт със замърсена почва.

Какви са рисковите фактори за заразяване с легионерска болест?

Не всеки, който е изложен на бактерии легионела се разболява. По-вероятно е да се развие инфекцията при:

  • Пушачи, защото пушенето на цигари уврежда белите дробове, което ги прави по-податливи на всички видове белодробни инфекции;
  • Отслабена имунна система в резултат на HIV / СПИН или някои лекарства, особено кортикостероиди и лекарства, приети за предотвратяване на отхвърлянето на орган след трансплантация (имуносупресори);
  • Хронично белодробно заболяване като емфизем или друго сериозно състояние като диабет, бъбречно заболяване или рак;
  • Над 50-годишна възраст, вероятността за заразяване е по-голяма.

Легионерската болест е спорадичен и локален проблем в болниците и старческите домове, където микробите могат да се разпространяват лесно и хората са уязвими от инфекция.


Какви са усложненията от легионерската болест и какво е лечението?

Легионерската болест може да доведе до редица животозастрашаващи усложнения, включително:

Не е рядкост пациенти с легионерска болест да бъдат приемани в отделение за интензивно лечение. Някои пациенти страдат дългосрочно от влошено здраве, свързано с качеството на живот. При излекувани от от болестта се наблюдава продължителна умора (75%), неврологични симптоми (66%) и нервно-мускулни симптоми (63%) месеци след заразяването.


Когато не се лекува ефективно и своевременно, легионерска болест може да бъде фатална, особено ако имунната система на човека е отслабена от болест или медикаменти.

 

Заразата с легионерска болест е предотвратима, но превенцията изисква внимателно почистване и дезинфекция на водни системи, басейни и спа комплекси.


Много антибиотици са високоефективни срещу бактериите Legionella. Двата най-мощни класа антибиотици са макролидите и хинолоните.