Предлоходна тема - банални ангини

 

Флегмозна ангина
Флегмозна ангина (интратонзиларен абсцес) се среща относително рядко, обикновено в резултат на гнойно разрастване на сливиците. Обикновено процесът е едностранен. Сливицата е увеличена, повърхността й е напрегната, при палпация е болезнена. Неголемите интратонзиларни абсцеси преминават спонтанно и могат да протекат безсимптомно. 
При чести рецидиви сливиците се отделят.


Херпесната ангина се развива предимно в детска възраст. Разпространява се по въздушно-капков път, по-рядко чрез общи предмети. Високо контактна е. Предизвиква се от аденовируси, вируси на грипа, вируса Коксак. Заболяването започва остро, с температура до 38-40 градуса, с болки в гърлото при преглъщане, изпитва се главоболие и мускулни болки, среща се и повръщане и диария вследствие на обща интоксикация на организма.
При преглед се виждат неголеми червени мехури, които преминават за 3-4 дни.

Към атипичните ангини се отнасят преди всичко ангината на Венсан, причинена от особен микроорганизъм. За поставяне на правилната диагноза е необходимо да се направи лабораторно изследване.

Ангина на третата сливица (назофарингеална сливица) най-често се среща при децата и обикновено води до разрастването й в тази възраст. Причинителят затова може да бъде както вирус, така и друг микроорганизъм.

Наблюдава се влошаване на общото състояние на организма, субфебрилна температура. Първите симптоми са парене в носоглътката, остър ринит, затруднено носово дишане, болки в ушите, възможно е да се развие остър среден отит.
При преглед се установява нарастване на лигавицата на задната стена на глътката, по която се стичат секретите. Третата сливица е увеличена, отриват се налепи по нея.

При децата в ранна възраст острият аденоидит започва внезапно с повишаване на температурата до 40 градуса. Често състоянието е съпроводено с повръщане и разстройство.  


След 1-2 дни се появява затруднено носово дишане, секрети от носа, увеличават се локалните лимфни възли.
Усложненията на аденоидита – катарален и гноен среден отит, ретрофарингиален абсцес, възпаление на локалните лимфни възли.
Лечението е подобно на ангината и острия ринит. В кърмаческа възраст се назначават съдосвиващи капки преди всяко хранене.

Заболяване на страничните тъкани при сливиците обикновено се съчетава с остър аденоидит или след отстраняване на сливиците. При този вид ангина е характерна ирадиация на болката към ушите. При ангината на тубарните сливици типичните признаци са болки в гърлото, ирадиация към ушите, заглъхнали уши, както и секреция от тях.

Ангината на небното езиче се среща при възрастните. Усеща се болезненост при движение на езика и палпация.

При усложнения на ангината общопрактикуващият лекар насочва към оториналаринголог.

Типичен симптом е поява на болка при преглъщане от едната страна. Появява се спазъм на дъвкателната мускулатура, затруднено е говоренето. Има наличие на болка при движение на главата.
След 3-4 дни състоянието се усложнява. Възможно е да се наложи диагностична пункция.
Изписва се медикаментозно лечение, периодично се отделят гнойните секрети и отстраняване на сливиците, когато се налага.


Ангина на ларинкса


е остро възпаление на лимфната тъкан на ларинкса.

Заболяването може да се развие в резултат на травма и като усложнение на остро респиранторно възпалително заболяване.
Изпитва се болка при преглъщане, болезненост при промяна положението на главата, сухо гърло. Общата интоксикация на организма е изразена умерено.

Установява се локален лимфаденит, по-често едностранен. При ларингоскопия се появява хиперемия и инфилтрация на лигавицата на ларинкса на едната му страна или ограничен участък.
При тежко протичане е възможно да се образуват абсцеси на лимфоидната тъкан.
Лечението е както при остър катарален ларингит, при по-тежките случаи е необходима масивна терапия с антибиотици.
На болния се назначава специален режим, диета, инхалации.
Противовъзпалителната терапия включва сулфаниламиди, антибиотици, антихистамини.

 

Продължение на серията материали - остър катарален ларингит.