Затлъстяването е глобален здравен проблем, една от водещите причини за смъртност в развитите страни. Експлозивното нарастване на болестността се дължи на сложен комплекс от социалноикономически промени и генетична предразположеност у голяма част от населението.

 

Благоприятният икономически статус на средната класа в развитите страни го е направило едно от най-разпространените заболявания. Усилията на медицинските специалисти и здравните власти в тези страни са насочени към лечението му и предотвратяване на сериозните му усложнения, които го правят тежко бреме за всяка здравна система.


 

Въпросът е много актуален, говори се и се пише непрестанно за него, предлагат се огромен брой продукти, много от тях със съмнителна ефективност.

 

Кое е истина за затлъстяването и кое не, кои средства са ефективни и кои – не?

 

Истината е много проста, но горчива за преглъщане, затова много хора се оставят да бъдат заблуждавани с обещания за чудодейни техники и добавки, които стапят излишните килограми без никакви усилия. Това е невъзможно, освен в ограничен брой случаи, които са много опасни за здравето.

 

Затлъстяването представлява прекомерно натрупване на мазнини в мастните клетки. Откъде идват тези мазнини? Много просто, това са излишните калории, които сме приели с храната. Както всичко друго във Вселената, човешкото тяло се подчинява на Закона за запазване на енергията. Храната, която приемаме съдържа енергия, „уловена“ в химичните съединения в нея – протеини, въглехидрати и мазнини. Част от тази енергия организмът изразходва за основните физиологични процеси – туптене на сърцето, провеждане на импулси по нервните и мускулните клетки, съкращаване на дихателните мускули и т.н. Енергията, която тялото изразходва в покой се нарича базов метаболизъм. Това е енергия, която изразходваме, без да полагаме специални усилия. Тя зависи силно от ръст, телесно тегло (най-вече от мускулната маса), възраст, пол, физиологични особености и др. Макар и съвсем ориентировъчно, един възрастен 75-килограмов мъж изгаря около 3000 килокалории на денонощие за базовия си метаболизъм. 

NEWS_MORE_BOX

 

Както стана дума, той може да варира в значителни граници. Правени са опити, при които е измерван енергоразходът на хора с еднакво телосложение и тегло в пълен покой. Резултатите показват, че хората с най-интензивен базов метаболизъм изгарят с до 700 килокалории на денонощие повече от хората с най-бавен метаболизъм – всеки ден, без никакво усилие, седейки удобно у дома! Това се равнява на 10-километров джогинг, който хората с по-бавен метаболизъм трябва да извършват всеки ден, само за да изравнят енергоразхода си с хората с бърз метаболизъм.

 

Това е проявление на генетичния фактор в затлъстяването – организмът на хората с бавен метаболизъм е „програмиран“ да пести максимално енергията. Нещо повече, изглежда, че гените, обуславящи забавяне на метаболизма, са скачени с гените, обуславящи големия апетит. Често лицата със затлъстяване са затлъстели не толкова, защото са физически неактивни, а преди всичко, защото приемат прекалено много храна (и енергия, съответно). Въпреки че енергийните им нужди са презадоволени, те продължават да изпитват глад и да се хранят.