Едни от най-често срещаните кожни заболявания в амбулаторната практика са повърхностните кожни бактериални инфекции. Възпалителният процес при тях се локализира на ниво епидермис, дерма и кожни придатъци.


При оскъдна клинична картина обикновено не се налага прилагането на антибиотично лечение, тъй като често състоянието се повлиява само от подобряване на хигиенните навици на пациентите.

 


Следваща стъпка в лечението е приложението на локални антисептици, дори и към момента да няма все още убедителни данни за тяхната ефективност. В случай че се налага антибиотично лечение (поради обширно ангажиране на кожата и/или системни прояви, наличие на придружаващи заболявания, имуносупресивни състояния, които да възпрепятстват оздравителния процес), средство на избор са оралните антибиотици.


Мупироцин 2% крем или маз се прилага върху засегнатата област два до три пъти дневно, в рамките на пет до десетдневен курс. Активната съставка е подходяща както за повърхностни първични и вторични лезии, така и за изчистване на хронично назално носителство. Мупироцин има добър профил на безопасност.


Приложението на Бацитрацин е подходящо при комбинирани форми на повърхностни кожни инфекции. Не е желателно приложението на бацитрацин-комбинирани продукти продължително време, поради опасност от възможна резорбция и проява на системни ефекти, както и повишаване риска от нефро- и ототоксичност – засягане на бъбреците и слуха. Бацитрацин е гласуван за алерген на годината през 2003 г. от Американското общество за контактен дерматит, a през 2005-2006 г. той е шестият най-разпространен алерген в patch-тестовете за изследване на чувствителност към различни алергени.


Неомицин е най-често използваният локален антибиотик в Съединените щати и в много европейски страни Установено е, че неомициновият сулфат подобрява антимикробната активност на базираните на мупироцин антибактериални мази. Продуктът може да се използва самостоятелно или в комбинация с бацитрацин, полимиксин, противогъбични средства и кортикостероиди.


Установено е, че след локално приложение, проникването на гентамицин през дермалната бариера, е недостатъчно и аминогликозидът не е подходящ за лечение на кожни инфекции.


Тетрациклин 3% маз е подходящ за нанасяне до три пъти дневно върху добре подсушена кожа. Може да доведе до жълтеникаво оцветяване на кожата, което флуоресцира при облъчване с ултравиолетова светлина. Важно е да се отбележи, че са възможни алергични реакции.


Макар и рядко, може да се наблюдава зачервяване и залющване на кожата в мястото на приложение. В проучване, сравняващо действието на локален тетрациклин самостоятелно и в комбинирана терапия със системен антибиотик, е установен добър ефект на медикамента при лечение на импетиго.
Надифлоксацин 1% крем е подходящ за двукратно приложение. През последните две десетилетия Надифлоксацинът се използва за лечение на акне, като показа добър профил на безопасност и ефикасност.


Установено е, че надифлоксацин е ефективен срещу аеробни Грам-отрицателни, Грам-положителни (включително метицилин резистентен стафилокок).


Мазите и кремовете за локална форма се прилагат директно върху кожата с лек масаж или чрез превръзка. Хлорхексидинът има бактерицидно, фунгицидно и вируцидно действие. Проучвания показват, че опитите за деколонизация на бактериални носители с хлорхексидин и други агенти е успешно, но ефектът не е траен.


Прилагането на повидон йод може да бъде чрез разтвор, маз, както и превръзки в различни концентрации. Нанася се 2-3 пъти дневно. При новородени и деца до 6-месечна възраст, поради възможност от увреждане на щитовидната жлеза е удачно да се преоцени приложението му.


Установено е, че комбинацията от алкохолни разтвори и хлорхексидин е много по-ефективна за деколонизация на обработваните кожни повърхности, сравнено със самостоятелното им приложение.