Какво представлява ларингоскопията?

Ларингоскопията е диагностичен метод, който позволява огледа на ларинкса и гласните връзки. Ларинксът е орган от дихателната система, който се намира в горната част на трахеята, благодарение на който човек възпроизвежда звук. Той осигурява отделянето на дихателната система от храносмилателната система, с което пречи на храната и слюнката да навлизат в дихателните пътища.


Ларингоскопията се извършва от специалист по „уши, нос и гърло“ (УНГ). По време на процедурата лекарят използва огледалце или специален инструмент - ларингоскоп.Кога се извършва ларингоскопия?

Ларингоскопията се използва при изследване за наличието на различни състояния или проблеми в гърлото, които включват:

 • Постоянна кашлица;
 • Кашлица с кръв;
 • Дрезгав глас;
 • Болки в гърлото;
 • Лош дъх;
 • Затруднено преглъщане;
 • Продължителни болки в ушите;
 • Чувство за нещо, което е заседнало в гърлото

Ларингоскопията може да се използва и за отстраняване на чуждо тяло в гърлото.


Каква е подготовката за ларингоскопия?

Преди ларингоскопията пациентът може да се наложи да избягва храна и напитки в продължение на осем часа преди изследването, в зависимост от вида анестезия и вида ларингоскопия, която бъде приложена. Възможно е пациентът да не може да шофира няколко часа след анестезията при процедурата.


Важно е пациентът да не забрави да информира лекаря за всички лекарства, които приема. Преди изследването лекарят трябва да бъде предупреден, ако пациентът има алергия към анестетици или други лекарства, както и ако има състояние, което пречи на съсирването на кръвта.


Също така пациентът може да бъдете помолен да спре приема на някои лекарства, включително аспирин и някои лекарства за разреждане на кръвта като клопидогрел, до една седмица преди процедурата. Консултацията с лекар е важна за по-добрата сигурност, че спирането на някое от предписаните лекарства, преди извършването на изследването, е безопасно.


Преди ларингоскопия, ако пациентът носи бижута в областта на шията, трябва да ги отстрани, както и ако има шини на зъбите или протези.


Как се извършва ларингоскопията?

Може да бъдат направени някои други изследвания преди ларингоскопията, за да може лекарят да придобие по-добра представа за симптомите на пациента. Тези изследвания могат да включват:

 • Физикален преглед;
 • Рентгенография на гръдния кош;
 • Компютърна томография на гръдния кош

Ларингоскопията може да отнеме между пет и 45 минути. Има два вида ларингоскопия: индиректна и директна.


Индиректна ларингоскопия


При индиректна ларингоскопия пациентът трябва да седне на стол. След това му се дава местна упойка, която обикновено се напръскват върху гърлото. Лекарят покрива езика на пациента с марля и го задържа, за да не пречи на огледа.


След това лекарят с помощта на огледалце изследва областта в гърлото. Може пациентът да бъде помолен да издаде определен звук. Това кара ларинкса да се движи и ако има чуждо тяло в гърлото, то бива отстранено.


Директна ларингоскопия


Директната ларингоскопия може да се извърши в болница или в кабинета на лекаря и се извършва под обща анестезия, при което пациентът не чувства нищо.


Специален инструмент със светлинен източник и камера обикновено се прекарва през устата на пациента и след това се оглежда гърлото. Може също така и да бъдат взети тъканни проби (биопсия), както и да бъдат премахнат израстъци или чужди предмети. Това изследване се прави при нуждата от оглед на по-трудно видимите области в ларинкса.


След процедурата лекарят ще обсъди резултатите и възможностите за лечение или ще насочи пациента към друг специалист.


Има ли странични ефекти от ларингоскопия?

Съществува относително малък риск от усложнения, свързани с ларингоскопията. След изследването може пациентът да почувства леко дразнене гърлото.


Необходимо е време за възстановяване след общата анестезия при директна ларингоскопия. Преминаването на ефекта от анестезията отнема около два часа и през това време трябва да се избягват шофирането и други дейности, които излагат пациента на риск.


Библиография:
Nemours Center for Children's Health Media. Surgeries and procedures: Laryngoscopy.
Healthline. A Close-Up Look at Laryngoscopy