Какво е ларингит?

Ларингит означава възпалителен процес на лигавицата (повърхностният слой клетки) на ларинкса. Най-често ларингитите са причинени от бактерии или вируси.

 


Острият вирусен ларингит протича с оток на ларинкса и болка в гърлото при долната част на шията. Гласът се променя, става дрезгав, докато напълно се изгуби. Въпреки това, състоянието е само временно, докато гласните струни са възпалени.


Други симптоми са леко повишена температура и наличие на кашлица. Понякога ларингитът е част от по-широко разпространена инфекция. Например инфекция на гърлото (фарингит), тонзилит, настинка или грипоподобно заболяване. В тези случаи са налични и симптоми като болки в гърлото, главоболие, чувство за умора, подуване на лимфните възли на шията, хрема, болки при преглъщане и болки по цялото тяло.

Типичният вирусен ларингит се влошава до 2 - 3 дена. След това настъпва облекчение и излекуване обикновено в рамките на една седмица. Въпреки това, дрезгавината или липсата на глас могат да продължат много повече от една седмица, дори след като другите симптоми са изчезнали. Това е така, защото възпалението на гласните струни може да премине дълго, след като вирусът е изчезнал.

Придружаващ симптом при ларингита е затрудненото дишане. То е рядко срещано усложнение. Това може да се случи, ако има силно възпаление и оток на ларинкса, което довежда до стесняване на трахеята. Наблюдава се рядко при възрастни, но понякога възниква при малките деца, които имат по-малки, по-тесни дихателни тръби.

 

Симптомите на ларингит налагат консултация с лекар, желателно специалист УНГ.
 

Какво е лечението при вирусен ларингит?

Не е нужно специално лечение, тъй като ларингитът обикновено отшумява в рамките на няколко дни.

NEWS_MORE_BOX


Трябва да се поемат много течности, макар че при ларингит преглъщането е изключително болезнено. Възможно е при ларингит организмът да се дехидратира, ако не се приемат повече течности. Леката дехидратация може да доведе до главоболие и умора, което само ще влоши общото състояние на организма. Подходящи напитки са вода, чай, сокове.


За облекчаване на симптоматиката – болка, повишена температура, треска, главоболие – се прилагат парацетамол и/или ибупрофен. Важно е лекарствата да се вземат на равни интервали от време в точно определена доза според възрастта и теглото, както е препоръчано на опаковката им.

Кои лекове от народната медицина биха могли да са от полза?  При ларингит помага джинджифилът. Един корен джинджифил се обелва, нарязва се на тънки парчета и се оставя да ври до жълто- кафяв цвят на водата. Към отварата се добавят 3 супени лъжици мед. Пие се бавно на глътки.

Друго средство е гаргара с лимонов сок и мед.