Ларингитът е особено неприятно състояние, което може да се прояви през всеки годишен сезон. Характерно за него е загубата на гласа или появата на звуци в гласа, излизащи от устата с няколко ноти по-високо или по-ниско от нормалното. Причината за това е, че се получава възпаление в слизестата обвивка на ларинкса, по хода на въздухоносните пътища, засягащи гласните връзки. Когато гласните връзки са оточни, звуците придобиват нехарактерен вид или изчезват.
 

1. Кои са причините за поява на ларингит?

Всеки фактор, който провокира появата на оток по гласните връзки, може да бъде причина за развитие на ларингит. Главните причинители са вирусите и бактериите, макар и последните да играят по-рядко тази роля. Алергиите и излагането на определени груби химикали или отрови също може да станат причина за развитие на остър ларингит и оток в гласните връзки.Острият ларингит е заболяване, от което страдат запалените футболни и спортни запалянковци или рок певците, които използват гласа си по особено груб начин. В много редки случаи ларингит може да се развие от локално дразнене на доброкачествена туморна формация в областта на ларинкса и гласните връзките.


2. Кои са най-честите симптоми при ларингит?

  • Поява на дрезгав глас или загуба на гласа;
  • болка при говорене, дразнене или дращене в областта на гърлото, постоянно дразнене и нужда от почистване на гърлото чрез подкашляне;
  • загуба на глас, придружена от грипна инфекция, настинка или пневмония;
  • сериозен фебрилитет, чиито стойности достигат над 38 оС.
     

3. Кое е подходящото лечение?

Вирусните ларингити са банална инфекция, която има особено голям пик през зимата и лятото. Обикновено се развива, когато температурата на околната среда е около 20-28 градуса, тъй като това е идеална предпоставка за вирусната инвазия и делене.

NEWS_MORE_BOX

 


Вирусните ларингити нямат нужда от специфично медикаментозно лечение. Препоръчват се имуностимулатори и спокойствие няколко дни в легло, с което се смята че имунната система ще се пребори сама с вредоносителите.


Що се отнася до сравнително по-редките бактериални ларингити, терапията задължително трябва да включва антибиотичен препарат с цел по-бързо излекуване и снижаване на вероятността от поява на сериозни усложнения. Средство на избор за антибиотичен препарат са представителите на цефалоспорини, генерация 2 и 3.


При алергично обусловените ларингити трябва да се избягва средата с алергени. При остра криза се приемат антихистамини. В някои случаи при по-силно изразена алергия и по-слаба чувствителност може да се наложи прием на кортикостероиди в доза 1 мг на килограм телесна маса, с цел овладяване на бронхоспастичния феномен и възстановяване на нормалното физиологично дишане.


Специалистите по билколечение препоръчват няколко растения, с които може да се подобри значително общото състояние. Те съветват за възстановяване на гласа да се правят гаргари с лаврово дърво или екстракт от кората на бял дъб.