Ларингитът е едно от най-често срещаните заболявания през есенно-зимния период. При прехода между сезоните есен и зима, вирусите и бактериите намират идеална среда за развитие поради висока влажност на въздуха, както и по-ниски температури, в сравнение с летните. Това е предпоставка за инхалиране на много вирусни частици и развитие на остри вирусни инфекции. Обща препоръка е да се подбира адекватно на температурите облекло, за да не се даде възможност за активиране на вирусите в организма и настъпване на простудно заболяване.
 

1. Какво е ларингит?

Ларинксът е анатомичен орган, взимащ участие в две важни функции. От една страна той е въздухопровод до трахеята и бронхите в белия дроб. Въздухът преминава през гласната цепка и прониква в трахеята при вдишване. От друга страна, ларинксът е важен орган в гласообразуването.
Заболяването ларингит се характеризира с възпаление и раздразнение по лигавицата. Това състояние има неблагоприятен характер при хора, които работят работещи с гласа си – певци, водещи, оратори и други.2. Какво причинява ларингит?

Почти всеки човек поне веднъж е страдал от остър ларингит. Най-често острият ларингит се явява като придружаваща симптоматика на остра вирусна инфекция на горните дихателни пътища. Също така възпалението или лигавичното раздразнение могат да бъдат предизвикани от други фактори. Например инфекция след попадане на чуждо тяло, тютюнопушене, прием на студени и газирани напитки, контакт с кисели смеси, алергия и директна травма.


Понякога ларингитът става хроничен, като има моменти на изостряния и успокояване. Най-честа предпоставка за такава персистиращата симптоматика е преходът между есен и зима, среща се и при гласово-речеви професии. Причина за преминаване на остър ларингит в хроничен е неправилното или некачествено навременно лечение на заболяването.

 

3. Какви симптоми се срещат при ларингит?

При остър ларингит, причинен от вирусна инфекция на горните дихателни пътища, промяната в гласа е първият алармиращ симптом. Той преминава от дрезгав към афоничен, т.е шепотен глас.

NEWS_MORE_BOX

 

Доказателство за наличие на ранно раздразнение по лигавицата на ларинкса е появата на лека секреция в гърлото, която предизвиква покашляния за нейното прочистване.


Хроничният иритативен ларингит, форма характеризираща се с червеникав оток по лигавицата, протича с чувство за чуждо тяло в гърлото, сухота и сутрешна секреция, която постепенно през деня намалява. Това може да предизвика преходни форми в гласовите качества до тежка дрезгавина или афония. Описаните симптоми при хроничен иритативен ларингит са преходни.


Болката и субективното усещане за движение в гърлото при гълтане са характерни за обострените форми на ларингит. Хроничната кашлица при пушачи е знак за по-авансирало възпаление в ларинкса.