Първа част на материала
 


3. Лечение
 


Лечението трябва да започне възможно най-рано, за да се избегнат усложнения и неприятни последици. При най-малко съмнение за зараза, следва да се направи тест за търсене на антитела, който диагностицира Лаймската болест.


Лечението се осъществява с антибиотици и се определя, в зависимост от стадия на заболяването и тежестта на уврежданията. Преценява се от медицинско лице.


То се провежда в домашни условия, с изключение на случаите с тежко засягане на сърцето, ставите и нервната система.


В първия стадий на заболяването се провежда лечение с антибиотик през устата, с продължителност около 3-4 седмици. Най-често се употребява доксициклин. Медикаментът обаче не е подходящ за деца под 8-годишна възраст, както и за бременни или кърмещи жени. При тези групи обикновено се прилага антибиотик от групата на пеницилините или на макролидите.


При хората, развили парализа на лицето, засягане на ставите и сърцето, приемането на антибиотик през устата се удължава с една или две седмици, или се прилага венозен антибиотик за няколко седмици до месец.


През втория и трети стадий на заболяването обикновено се прилагат венозни антибиотици от групата на цефалоспорините.


За лечение на ставните проблеми помагат болкоуспокояващи и лекарства от групата на нестероидните противовъзпалителни средства. Друга възможност е да се извърши пункция на засегнатата става, което ще доведе до облекчаване на подуването и болката.


Един от начините за възстановяване на сърцето е прилагането на кардиотонични лекарства, такива, помагащи за правилния сърдечен ритъм.


 

NEWS_MORE_BOX4. Предпазване
 


Най-сигурният начин да се предпазим от Лаймска болест е ограничаване на рисковете от ухапване от кърлежи. За целта е желателно да се предприемат следните превантивни мерки:

  • при посещаване на гористи и тревисти местности през лятото и есента е препоръчително да се използва облекло, което покрива по-голяма част от кожата на тялото – дрехи с по-дълги ръкави, дълги панталони, вмъкване на крачолите в чорапите и обувките, носене на шапка и др.;
  • обличайте светли дрехи - кърлежите са тъмни на цвят и по този начин се откриват по-лесно по тялото или дрехите;  
  • при почивка в природата е по-добре да се използват отъпканите и лишени от буйна растителност места;
  • намажете или напръскайте кожата си и облеклото с репелент, отблъскващ насекомите и кърлежите. Важно е да се спазват стриктно указанията за приложение на производителя;
  • след пребиваване в гориста или тревиста местност огледайте внимателно кожата на тялото си и скалпа, както и на вашите деца.За да успее да ви зарази с причинителя на Лаймска болест, кърлежът трябва да престои върху кожата не по-малко от 24 до 48 ч. Затова откриването и премахването му в този интервал понижава значително риска от заразяване.


Кърлежите предпочитат топли и влажни места. Най-често могат да бъдат открити под мишницата, около слабините, под гърдите на жените, по врата и в скалпа. Прегледайте по същия начин и домашния любимец.


Ако откриете кърлеж върху кожата си, той трябва да бъде изваден бързо, но изключително внимателно. Препоръчително е това да бъде направено от медицинско лице, особено ако кърлежът е забит дълбоко.

 

 

Най-добре е кърлежът да се извади постепенно, с помощта на пинсети. Той трябва да бъде хванат здраво за предната му, по-тясна част, към главата, възможно най-близо до залавянето му за кожата. Издърпва се с постоянно теглещо движение, без усукване или смачкване.

 


След като бъде изваден кърлежа, мястото трябва да се дезинфекцира старателно и да се наблюдава за около месец. Ако забележите в този период развитие на червен пръстеновиден обрив или поява на грипоподобни оплаквания, се обърнете към лекар.