Куркумицинът, който се съдържа в куркумата, подпомага действието на химиотерапията, като редуцира резистентните на медикаментите ракови клетки, информират учени. Според тях действието на подправката допълва действието на химиотерапията и предпазва от повторно развитие на заболяването.
 

 

За изследванията си учените от Университета Лестър извличат полезната съставка от корена на растението. Научният екип има за цел да използва екстракта при лечението на хора с рак на дебелото черво. Колоректалният рак е причина за смъртта на 600 000 души всяка година и се смята за третото по честота раково заболяване сред населението в западните страни.
 


 

По думите на ръководителя на изследването д-р Кърн Браун при лечението на рак остава малка популация от опасни клетки, които често са причина за повторното развитие на заболяването. Тези клетки се отличават от основната маса клетки, от които се състои туморното образувание. Техните особености ги правят резистентни на химиотерапията.
 

 

При клиничните тестове екипът открива не само, че куркумицинът подобрява ефикасността на химиотерапията, но и редуцира числото на резистентните към това лечение клетки, което според тях има протективен ефект срещу рецидив на заболяването.
Авторите на изследването се надяват скоро да открият механизма, по който куркумицинът въздейства на резистентните ракови клетки, както и да разберат в кои случаи лечението със съставката ще дава желан терапевтичен ефект.
 

 

Куркумата е представител на семейството на джинджифила. Прилага се в смеси подправки, най-популярната е къри. Придава оранжево-жълт цвят. От столетия се използва за лечебни цели.
От нови научни изследвания става ясно, че куркумата може да се използва при лечението на болестта на Алцхаймер, артрит и други заболявания.