Проучване, направено от екип американски учени, показва, че късогледството може би предпазва от развитие на диабетната ретинопатия.
 

 

Експертите обясняват че миопията или по-позната като късогледство е най-честата рефрактерна аномалия на зрителния апарат. То се проявява с невъзможност за ясно фокусиране на предмети, разположени за  голямо разстояние от окото, като същевременно близките обекти се визуализират ясно и точно.
 От дълго време, идеята, че миопията  свързана с понижен риск от диабетна ретинопатия, се споделя от наблюденията на много специалисти.

 

Проучването, чийто резултати са оповестени  на Американската академия по офталмология и Панамериканската асоциация по очни болести, показва, че при пациенти с по-висока степен на миопия, риска от диабетна ретинопатия е по-малък.
 


В изследването взели участие 3298 доброволци, при 675 от които била диагностицирана диабетна ретинопатия. Било установено, че около 10% от пациентите с диабет развиват диабетна ретинопатия. Дори и при ниските степени късогледство обаче бил отчетен значително понижен риск от диабетна ретинопатия.