Лекарите наричат конюнктивална хеморагия това, което за останалите хора е кръвоизлив или “ярко червено петънце на бялото на окото“. Явлението най-често е безболезнено, не е свързано с намаление на зрението и появата му не е свързана с някаква травма. Конюнктивалните хеморагии обикновено са израз на капилярна чупливост с разкъсване стената на малко съдче при дребно усилие, например кашляне. За това и лечение не е необходимо.

 

Какво е конюнктивална хеморагия?


Конюнктивта е тънка мембрана, която покрива вътрешната част на клепачите и видимата част на склерата – бялото на окото. В нея има кръвоносни съдове с много малък калибър.

 

Когато се разкъса кръвоносен съд в конюнктивата, това провокира ясно видима хеморагия под формата на червено петънце. То играе много смущаваща роля за голяма част от „пострадалите“, въпреки че в повечето случаи няма никакво значение или последствие.

 

Най-често конюнктивалната хеморагия наистина е израз на капилярната чупливост. При всички положения, ако този симптом проявява тенденция да се повтаря често, е препоръчително това да се обсъди с личния лекар. Една такава чупливост на съдовете може да е свързана с други болестни процеси и да стане повод за откриването им.

 

Ако хеморагията е възникнала в следствие на травматизъм на очната ябълка (някакъв вид удар, убождане и други), винаги трябва да се потърси помощ от офталмолог. Важно е да се изключат други, по-сериозни наранявания в окото или замърсяване на раната с микроорганизми. Разбира се, специалист трябва да се търси и ако хеморагията е свързана с други симптоми, например отслабване на зрението.

 

Кой е засегнат от конюнктивална хеморагия?

Жени, мъже, деца, възрастни – всеки би могъл да бъде засегнат от състоянието. Не съществувават типични характеристики, освен ако не става въпрос за вторична хеморагия, свързана с артериална хипертония или захарен диабет. В това отношение хората в напреднала възраст по-често получават кръвоизлив в окото.

 

Кои са симптомите на конюнктивалната хеморагия?

Ярко червеното петънце е добре разграничимо върху иначе бялата склера. Всички останали симптоми зависят от причината за възникване на кръвоизлива.

  • Ако се касае за капилярна чупливост няма никакви други симптоми, зрението е съхранено и липсва каквато и да била друга болка;
  • Ако хеморагията е вторична на нараняване или болест, то други симптоми са налице, но не винаги. Понякога диабетът и хипертонията могат да еволюират с години без засегнатият човек да си дава сметка за това. Тогава конюнктивалната хеморагия е издайнически белег. Изчислено е, че около 800 000 диабетици по света не знаят, че са такива, а „неосъзнатите“ хипертоници са 7 милиона;

 

Диагностика и преглед

За да се диагностицира конюнктивалната хеморагия, е достатъчно човек да се погледне в огледалото. След поставяне на диагнозата има три възможни сюжета за действие:

  • Ако хеморагията се е появила от само себе си, без никакви травми, никакви придружаващи симптоми и е рядко явление, то няма нужда от преглед от лекар;
  • Ако конюнктивалните хеморагии са повтарящо се често явление, то такъв човек трябва да говори с личния си лекар и да се изключи подлежаща патология (хипертония, диабет или дори хемофилия, въпреки че в тези случаи вече би имало други, по-значими хеморагии)
  • И накрая, ако кръвоизливът е след травма, трябва да се потърси офталмолог в спешен порядък. Необходимо е да се потвърди целостта на структурите на окото и да се извърши дезинфекция.

Може ли да се предотврати кръвоизлива?

 

Няма какво да се направи, освен стандартните мерки за превенция на травматизъм, с носене на очила при някои професии и спортове, както и лечение на наличните заболявания.

 

Както за всяко друго нещо, добрата превенция е свързана с поддържане на добра хигиена на начина на живот, балансиран хранитилен и двигателен режим, прекратяване на тютюнопушенето. То е свързано с хроничен бронхит и често кашляне, и оттам – по-чести конюнктивални хеморагии. Те обаче са нищо, в сравнение със сериозните последствия от тютюнопушенето.

 

Лечение

Няма такова! Ако става въпрос за травма, е възможно да се наложи хирургична интервенция. Смята се, че някои естествени продукти могат да подсилят чупливите съдове, като например хамамелисът, който увеличава резистентността на вените и намалява капилярната пропускливост.