Епистаксис е медицинският термин, който се използва за означаване на кървене от носа. Причината за кървенето най-често се локализира в носа или околоносните кухини (синуси). Обикновено състоянието е с добра прогноза и се овладява бързо, но са възможни и обилни, застрашаващи живота кръвоизливи, които изискват бърза намеса поради реалната опасност от смъртен изход.

 

Какви могат да бъдат причините за кървене от носа?


 

Най-общо те се разделят на свързани с локални промени и причинени, вследствие на общи (системни) заболявания в организма. Насочваща може да бъде честотата на кървене, продължителността, както и наличието на патологични примеси.

 

Чести причини за кървене от носа са травмите в областта на лицето, както и хирургична намеса. Разкъсването на носната лигавица води до краткотрайно кървене, което се овладява бързо, за разлика от фрактурите (счупвания) в областта на околоносните синуси и черепната основа, които могат да доведат до обилни и животозастрашаващи кръвотечения.

 

Попадането на чуждо тяло в носа е възможно да предизвика локална възпалителна реакция и формирането на ринолит. Състоянието се среща по-често при малки деца, като се съпровожда с отделяне на секрет (първоначално бистър, след което гноен), който придобива неприятна миризма и може да бъде примесен с кръв.

 

Честите ринити (възпаление на носната лигавица, хрема) е възможно да доведат до атрофични процеси на мукозата (изтъняване на лигавицата), което е причина за оголване на повърхностните кръвоносни съдове и спонтанното им кървене. Хронифицирането на процеса създава реална опасност за перфорация на носната преграда.

 

Някои резки колебания в атмосферното налягане, както и интензивната физическа дейност също могат да доведат до появата на епистаксис. Други причини за спонтанно кървене от носа могат да бъдат умората и умственото пренапрежение.

 

Високото кръвно налягане особено при хора, които не следят редовно стойностите му, е възможно да бъде причина за епистаксис. Поради това е препоръчително при кървене от носа да се измери и кръвното налягане. Често срещана грешка е навеждането на главата назад, тъй като правилно в случая е навеждане главата напред, за да може кръвта да се оттече.

 

 Към идиопатичните причини за появата на епистаксис се числи и слабостта на капилярните стени особено при по-малки деца. Този тип кървене се отличава с отделянето на необилно количество кръв за краткотраен период от време.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Някои доброкачествени и злокачествени образувания на носа и околоносните синуси също могат да предизвикат кървене. Често кървенето при тези състояния е късен симптом, тъй като е следствие на разпада на туморната тъкан или е резултат от притискане на съседни структури. Обикновено отделенаната кръв е с неприятна миризма.

 

Към общите състояния, причиняващи кървене от носа, се причисляват някои дефекти в коагулацията – коагулопатии. Те обаче причиняват кървене и от други органи – матка, чревен тракт, пикочен мехур и други. Някои видове анемия, левкемия, както и есенциалната тромбоцитопения (намалено количество на тромбоцитите) също могат да са причина за кървене от носа.

 

Дефицитът на витамин К и витамин С също могат да бъдат причина за появата на кървене от носа, както и от други органи и системи. Витамин С има отношение към структурата на белтъка колаген, докато витамин К взима участие в процеса на кръвосъсирване.

 

Кървенето от носа е невинаги лесно овладяемо състояние, затова и взависимост от състоянието се използва прилагането на консервативни и хирургични методи. Уточняване причината за появата на епистаксис стои в основата за предотвратяване на евентуални епизоди. 3577