Какво представлява кървенето от носа?

Кървенето от носа (епистаксис) обикновено не е причина за притеснение. Повечето случаи на кървене от носа възникват поради незначителни причини и могат да бъдат спрени у дома. Все пак има ситуации, при които епистаксисът се нуждае от спешна медицинска помощ, която трябва да бъде оказана веднага. Кървенето от носа е често срещано състояние, което може да бъде причинено от различни фактори, включително:

 • Дехидратация;
 • Студен, сух въздух;
 • Инфекция на синусите (синузит);
 • Сезонни алергии;
 • Лекарства за разреждане на кръвта;
 • Травма или нараняване

Комбинацията от тези фактори също често предизвиква епистаксис. Например, по-вероятно е човек да получи кървене от носа след случаен удар, ако е дехидратиран или има проблеми със синусите.Кои са по-сериозните причини за кървене от носа?

Някои кръвотечения от носа са по-сериозни. Важно е да се знае кога кървенето от носа се превръща в спешно състояние. Незабавно е необходимо търсенето на медицинска помощ, ако кървенето от носа отговаря на някой от следните критерии:

 

Носът кърви непрекъснато в продължение на 20 минути


Повечето здрави хора би трябвало да могат да спрат кървенето от нос в домашни условия за по-малко от 20 минути. Потърпевшият трябва да се наведе леко напред и леко да притисне ноздрите си една към друга. Това помага за съсирването на кръвта.

 

Наличие на нарушение на кръвосъсирването


Когато потърпевшият има нарушение на кръвосъсирването, спирането на кървенето може да отнеме повече време. Ако потърпевшият има състояние като хемофилия, което причинява проблеми със съсирването на кръвта, той трябва да се консултира със своя лекар. Ако пациентът приема лекарства за разреждане на кръвта, той трябва също да потърси медицинска помощ.


Как може да бъде спряно кървенето от носа?

Прекомерната загуба на кръв може да доведе до спешно състояние. Понякога обаче може да бъде трудно да се прецени колко кръв е загубил човек. Дори няколко супени лъжици кръв могат да изглеждат твърде много.


Ако притискането на ноздрите една към друга не спре кръвотечението, може да бъде използван съд, за да бъде събрана кръвта, мерителна чаша е идеална в този случай, защото може да помогне на лекаря да разбере колко кръв е загубил пациентът.


Загубата на кръв е най-тревожна, ако пациентът има анамнеза (медицинска история) за кръвни заболявания като хемофилия или анемия. Когато човек е анемичен, той изпитва липса на достатъчно червени кръвни клетки.

 

Продължителното кървене от носа също е проблем, ако човек приема лекарства, които разреждат кръвта, като:

Бързата загуба на кръв от носа може да причини анемия, като симптомите включват:

 • Умора;
 • Чувство на замаяност;
 • Блед цвят на кожата;
 • Объркване;
 • Ускорен пулс;
 • Болка в гърдите

Ако потърпевшият изпитва някой от тези симптоми, е необходимо да се обади на спешна помощ или незабавно да отиде в спешното отделение.


Библиография:
Beck R, Sorge M, Schneider A, Dietz A. Current approaches to epistaxis treatment in primary and secondary care
Krajina A, Chrobok V. Radiological diagnosis and management of epistaxis
Verywell Health. When Is a Bloody Nose an Emergency?