Какво представлява кървенето от носа?

Кървенето от носа (епистаксис) е често срещано състояние. То може да изглежда плашещо, но рядко е в резултат на сериозен медицински проблем. Носът съдържа много кръвоносни съдове, които са разположени близо до повърхността на носната лигавица, в предната и задната част на носа. Те са много крехки и лесно се разраняват. Кървенето от носа се среща често при възрастни хора, както и при деца на възраст между 3 и 10 години.


Има два вида кървене от носа. Предно кървене от носа възниква, когато кръвоносни съдове в предната част на носната се разранят и кървят.


 

Задно кървене от носа се появява в основата на носа. В този случай кръвта тече по задната част на гърлото. Задното кървене от носа може да крие рискове и да бъде опасно.


Какви са причините за кървенето от носа?

Може да има много причини за кървенето от носа. Спонтанното или спорадичното кървене от носа рядко е в следствие на сериозно състояние. При наличие на чести кръвотечения от носа може да се подозира по-сериозен проблем.


Сухият въздух е най-разпространената причина за кървене от носа. Животът при сух климат, както и използването на централна отоплителна система може да причини изсушаване носната лигавица. Тази сухота причинява образуване на корички вътре в носа, които може да сърбят или да се раздразнят, което да доведе до кървене.


Приемът на антихистамини и деконгестанти при алергии, настинки или проблеми със синусите също може да изсуши носната лигавица и да причини кървене от носа. Честото издухване на носа е друга причина за кървене. Други чести причини за кървене от носа включват:

 • Чуждо тяло в носа;
 • Химически дразнители;
 • Алергична реакция;
 • Нараняване на носа;
 • Многократно кихане;
 • Бъркане на носа;
 • Студен въздух;
 • Инфекция на горните дихателни пътища;
 • Големи дози аспирин

Други по-сериозни причини за кървене от носа включват:

Повечето случаи на кървене от носа не се нуждаят от медицинска помощ. Трябва да се потърси лекарска помощ, ако кървенето продължава по-дълго от 20 минути или ако се случи след нараняване, защото може да е причина за задно кръвене от носа, което е по-сериозно състояние.


Травмите, които могат да причинят кървене от носа, включват падане, автомобилна катастрофа или удар в лицето. Кръвоизливи, които се появяват след нараняване, могат да са в следствие на счупен нос, фрактура на черепа или вътрешен кръвоизлив.


Как се диагностицира кървенето от носа?

Диагнозата за кървенето от носа се поставя на базата на физикален преглед, за да се определи причината. Носната кухина трябва да се огледа, за да се провери дали няма чуждо тяло, което да е причина за кървенето. Също така се снема анамнеза (медицинска история) като се установяват и текущите лекарства, които приема пациента. Може да се използват и диагностични изследвания, за да открие причината за кървенето от носа. Тези изследвания включват:

 • Пълна кръвна картина (ППК), която представлява изследване за заболявания на кръвта;
 • Активирано парциално тромбопластиново време (АРТТ), което е изследване, проверяващо колко време отнема на кръвта да се съсирва;
 • Назална (носна) ендоскопия, което е минимално инвазивно изследване, при което се прави оценка на носната кухина и синусите;
 • Компютърна томография;
 • Рентгенография

Какво е лечението за кървенето от носа?

Лечението на кървенето от носа варира в зависимост от вида и причината за него. Предното кървене от носа, може да бъде овладяно в домашна обстановка -  стиска се меката част на носа, така че двете ноздри да останат напълно затворени, за да се намали кървенето. Ноздрите се държат затворени за 10 минути, а главата се накланя леко напред и надолу, диша се през устата.


Не е правилно да се ляга по гръб или главата да се накланя назад. Лягането назад може да доведе до стечане на кръвта към синусите и гърлото, което да доведе до задавяне или вдишване на кръв и това да стане повод за по-сериозни усложнения, поглъщането на кръв може и да раздразни стомаха. Ноздрите се освобождават след 10 минути и се проверява дали кървенето е спряло. Тези стъпки се повтарят, ако кървенето продължава.


Можете също така да се сложи студен компрес над моста на носа или да се използва деконгестант под формата на спрей за нос, за да се свият малките кръвоносни съдове. Ако кървенето от носа не може да бъде спряно, трябва да бъде потърсена медицинска помощ. При наличие на задно кръвотечение от носа, се изисква по-инвазивно лечение.