Храносмилателната система включва хранопровод, стомах, тънки черва, дебело черво (колон), ректум и анус. Кървене може да настъпи във всяка една от посочените области. Количеството кръв може да е толкова малко, че само лабораторни тестове да са в състояние да го докажат. 

 

Стомашно-чревното кървене е всеки вид кървене, което започва по хода на храносмилателната система. Важно е да отбележим, че кървенето само по себе си не е заболяване, а симптом.


 

Остро настъпилото кървене е внезапно и понякога може да бъде тежко, докато хроничното кървене е малко по количество и може да продължи дълго време.

 

В зависимост от това дали кървенето е от горния или долния отдел на храносмилателния тракт се наблюдават различни симптоми. Горният отдел на храносмилателния тракт включва уста, хранопровод, стомах и тънки черва. Долният отдел се състои от дебело черво, ректум и анус.

 

Мъжете са два пъти по-предразположени към кървене от горния отдел на стомашно-чревния тракт в сравнение с жените.

 

Основните симптоми при кървене могат да включват повръщане, примесено с ярко червена кръв (хематемеза), кръв в изпражненията (мелена), спазми в корема, лесна умора, бледост на лигавиците, задух при леки физически усилия, слабост или дори колапс.

 

Острото кървене е спешно състояние и изисква незабавна лекарска намеса. Много вероятно е изпадане в шок следствие на голямата кръвозагуба. Симптомите на шок включват спад на артериалното налягане, стоп на уринирането, ускорен пулс, безсъние.

 

Много често при хронично кървене се развива анемия, която се характеризира с усещане за умора и задух при леки физически усилия, сърцебиене, бледа кожа и лигавици. Тези симптоми се развиват с течение на времето.

 

Много състояния могат да причинят гастро-интестинално кървене. Най-честите причини за кървене от горните отдели са пептична язва, употреба на нестероидни противовъзпалителни средства, варици на хранопровода. Вариците обикновено са свързани с хронично заболяване на черния дроб (цироза). Езофагит следствие на гастроезофагеален рефлукс, при което стомашната киселина може да увреди лигавицата на хранопровода и да причини язва и кървене.

 

Ангиодисплазията е състояние на разширени или анормални кръвоносни съдове, чиито стени са по-крехки и могат да кървят. Причини за кървене от долните отдели на храносмилателния тракт могат да бъдат доброкачествени тумори и карциноми, тъй като причиняват отслабване на стената, полипи на дебелото черво, дивертикулоза, колит, болест на Крон. Много честа причина за кървене и мелена са хемороидите и аналните фисури.

 

По време на активното кървене може да ви бъде забранено да приемате храни и напитки през устата. Целта е да позволите на вашия храносмилателен тракт да почива и да се лекува. Приемът на храна го принуждава да работи, освобождавайки киселини в стомаха и ензими, които разграждат храната в червата. Калифорнийският медицински център съветва през този период доставката на хранителни вещества и течности да става посредством интравенозно хранене.

 

Няколко полезни съвета за хранене през възстановителния период включват:

  • Получаване на адекватно количество фибри, което спомага запазването на меките изпражнения и придвижването им през червата, така че да не възникне запек. Храните с високо съдържание на фибри включват зеленчуци, плодове, сок от сини сливи, пълнозърнести храни. Те също съдържат витамини и минерали, които ще помогнат на увредените тъкани да се възстановят.
  • Концентрирайте се върху здравословния прием на протеини като риба, пилешко месо, за да възстановите запасите от желязо. Приемът на храни с високо съдържание на витамин С, в комбинация с желязо увеличава неговото усвояване.
  • Кофеинът, пикантните храни и цитрусовите плодове могат да раздразнят ГИТ. Храни като шоколад, чай, сода, енергийни и спортни напитки съдържат кофеин. Въвеждайте потенциалните „дразнители” в диетата си бавно, докато не сте сигурни, че организмът ви е напълно възстановен.