Учени от Националния институт по здравеопазване са разработили нов тест, който може да помогне за идентифицирането на хора, които е вероятно да развият хепатоцелуларен карцином (най-честата форма на карцином на черния дроб).

 

Първичният рак на черния дроб има тенденция да се появява в черен дроб, увреден от вродени дефекти, злоупотреба с алкохол или хронична инфекция при заболявания като хепатит В или С, цироза, хемохроматоза.


 

Повече от половината от пациентите с диагноза рак на черния дроб имат цироза. Злокачествените формации в черния дроб могат да бъдат свързани и със затлъстяването и мастните чернодробни заболявания.

 

Подходът използва обикновен кръвен тест, който проверява за минало излагане на пациента на определен вирус.

 

Заедно със съществуващите скринингови тестове, новият тест може да играе важна роля при скрининга на хора, изложени на повишен риск от развитие на хепатоцелуларен карцином

 

Определени фактори увеличават шансовете на човек да развие хепатоцелуларен карцином като инфекция с хепатит В или С, или цироза на черния дроб.

 

Хората, попадащи в рисковата група се съветват да провеждат скринингови изследвания с коремна ехография или изследване на нивата на алфа-фетопротеин, на всеки 6 месеца.

 

Разбира се, не всеки пациент, който попада в рисковата група ще развие хепатоцелуларен карцином. Въпреки това скринингът води до ранното поставяне на диагнозата и увеличаване шансовете за излекуване, повечето пациенти се диагностицират на късен етап.

 

Много скринингови тестове откриват особеностите на раковите клетки. Но тези характеристики могат да се променят с течение на времето, пък и не всички ракови клетки имат еднакви характеристики.

 

Известно е, че определени взаимодействия между вируси и имунната система могат да повишат риска от развитие на хепатоцелуларен карцином.

 

За да проучат тази възможност, учените са сканирали кръвта на определена група хора за „отпечатъци”, оставени от прекарани вирусни инфекции.

 

Тъй като тези „отпечатъци” са запечатани в антитела (протеини, произведени от имунната система) те отразяват как имунната система е реагирала на инфекцията. Сместа от отпечатъците на всеки човек създава уникален модел, наречен „подпис на вирусната инфекция”.

 

Екипът от учени са тествали „подписа” на кръвни проби от 173 души с хронично чернодробно заболяване, които са били част от 20-годишно проучване. През това време 44 от участниците са развили хепатоцелуларен карцином. Използвайки кръвни проби, взети при диагностицирането, „подписът” правилно е индентифицирал пробите на тези, при които се е развил карцином.

 

Важно е да се установи, че пробите са показали повишен риск при същите пациенти и в началото на проучването.

 

„Подписът” изглежда много по-точен от алфафетопротеиновия тест. Учените продължават да изучават подхода на действие на изследването.