Кръвен тест, който ще открива риска от диабет ІІ тип десетилетие по-рано, отколкото това е възможно с прилаганите в момента диагностични методи, са разработили британски учени.
 

 

Тестът отчита промяната в нивата на пет микро-РНК молекули в кръвта, които, според учените са показател за риска от развитие на инсулинонезависим диабет.

 


В момента микро-РНК се използват като биомаркери за откриването на онкологични и сърдечносъдови заболявания.

 

Изследователите от лондонския Кралски колеж за първи път са разработили тест за ранната диагностика на диабет, базиран на  микро-РНК молекули.
 

 

Учените са категорични, че биомаркерът разпознава над 50% от хората, за които съществува реален риск да развият диабет.
Основно предимство на новия тест е, че за разлика от използваните в момента, директно оценява степента на уврежданията, които високата кръвна захар нанася на кръвоносните съдове.
 


Според експертите, тестът може да се използва и при пациенти с диабет за определяне риска от усложнения,  причинени от нарушената функция на кръвоносните съдовете. Лекарите напомнят, че при диабетиците рискът от инфаркт е между два и три пъти по-голям в сравнение с хората, които не страдат от метаболитното заболяване.
 


Създателите на теста се надяват, че поради надеждността си и ниската си цена (малко над 2 евро), в бъдеще той ще бъде използван редом с останалите конвенционални средства за диагностициране на диабет.

 

Резултатите от изследването е публикувано в научното списание Circulation Research.