Хематурията представлява състояние, при което в урината се установява кръв, което не е естествено. Понякога не е лесно да се установи точно от къде е тя и за целта се търсят специфичини белези и особености.
 
Нормално в урината се откриват един-два еритроцита (червени кръвни телца), като всяко количество, по-голямо от това, трябва да алармира за евентуален проблем. Има и случаи при извънредно физическо натоварване, когато хематурията не говори за болестен процес. В този случай тя бързо отшумява.
 
Когато е видима „с просто око“, се нарича макроскопска и според количеството кръв оцветява урината в различна степен. В обратния случай се установява случайно или при насочено изследване и се нарича микроскопска.
 

Бъбрекът – основни болести, имащи като симптом хематурия

 
Бъбрекът може да бъде източникът на кръв в урината. Случва се обаче хематурията да е също от уретерите, пикочния мехур, уретрата, простатата при мъжете или по съседство от менструацията при жените. Разграничаването често е трудно.
 
При редица заболявания, ангажиращи бъбреците, може да се появи кръв в урината. Те могат да се засегнат от туберкулоза, тумори, метастази, лимфоми, водещи до нарушаване на структурата им. Камъни в бъбреците  при бъбречна колика също могат да доведат до този симптом, като тогава е придружен и от болкова симптоматика.
 
След травма, поради сравнително повърхностното разположение на бъбрека, може да настъпят разкъсвания на тъканите му и кървене. След провеждане на бъбречна биопсия може да има микро-или макроскопска хематурия. Според степента и продължителността на симптома изследващият лекар преценява дали е нормална реакция или е настъпило усложнение.
 
Бъбречната поликистоза, вид генетично заболяване, често ангажиращо дифузно и двата бъбрека с множество кисти, също може да доведе до разкъсване на тъканите му.
 
При възпаление на бъбреците понякога има хематурия - микро- или макроскопска. Това може да настъпи, както при острите възпаления по типа на пиелонефритите, така и при реактивните гломерулонефрити. Хроничните  автоимунни бъбречни процеси също може периодично да се проявят с макроскопска хематурия или да персистира една постоянна еритроцитурия.
 

Как се установява, че кръвта произлиза отбъбреците?

 
Това става като първо се докаже, че става въпрос за реална хематурия. Важно е да се знае, че урината може да се оцвети от някои лекарства, други заболявания, дори след консумация на червено цвекло.
 
Трябва да се установи дали кръвта е винаги примесена с урината, или изтича и самостоятелно от уретрата без уриниране. Във втория случай вероятно се касае за процес, засягащ долните отдели на отделителната система. При бъбречен проблем урината може да е примесена със съсиреци. Цвета варира от светло розово до наситенотъмно червено.
 

NEWS_MORE_BOX
 
При лабораторното изследване на урината, което задъжително трябва да съпроводи хематурията, има някои показатели, които насочват за вероятен бъбречен произход. Такива са протеинурията (белтък в урината) и отливки от бъбречните тубули (структурни части на бъбреците, по които се оттича урината). 
 
Изследването на кръв може да покаже анемия и завишени стойности на креатинин и урея. Такива показатели най-често говорят за бъбречен проблем.
 
Микроскопското изследване на еритроцитите под електронен микроскоп  най-ясно може да докаже, че кръвта произлиза от по-високите отдели на отделителната система. Еритроцитите в тези случаи са деформирани, някои са увредени и са белег, че са се травмирали по своя път.
 
Каквато и да е причината за хематурията, това е сериозен симптом, който никога не бива да бъде пренебрегван. Освен бъбречните болести, съществуват редица други, водещи до кървава урина, които са не по-малко опасни.