Характеристиката на изпражненията е особено добър показател за здравословното състояние. По някои особености може да се съди за наличие на заболяване или дали се води здравословен начин на живот.Кръвта в изпражненията винаги безпокои. Причините за наличието и са разнородни и не винаги означават опасно състояние.При наличие на кръв в изпражненията е важно да се обърне внимание на цвета й, както и да се разбере, кога се появява – преди, по време на или след изхождане. За определяне на проблема за лекаря са от значение и придружаващите симптоми – има ли  наличие на болка, къде се локализира тя и кога, наблюдава ли се повишаване на телесната температура, налично ли е гадене, наблюдава ли се връзка с консумацията на определени храни, колко време след хранене се появява или не е обвързано... Въпросите са много. Целта е да се опишат всички  оплаквания на пациента, които имат връзка със състоянието.
 Кръвта в изпражненията може да бъде ярко червена (артериална), винена, тъмна към черна и смолиста. Възможно е наличието й да не се установи с просто око – най-често в този случай това се разбира при рутинни изследвания.

 
Наличието на кръв в изпражненията насочва за болестно състояние на гастро-чревния тракт и може да се дължи на проблеми от хемороиди до сериозни заболявания като рак. Ето защо този симптом винаги изисква консултация с лекар.
 При ректалното кървене, познато като хематохезия, се наблюдава червена ярка кръв. Яркият цвят на кръвта по принцип показва, че мястото на кръвоизлива е близо до изхода на храносмилателната система. Обикновено мястото на произход на ярката кръв е анусът. Често тя е примесена с частици от изпражненията и/или съсиреци.
 Освен от ануса, ярката червена кръв може да идва от ректума (правото черво) или от съседното му сигмовидно черво.

 Кръвта е винено или тъмно червена, когато се дължи на проблем в хоризонтално дебело или  възходящо дебело черво, по-далечните първи части на колона, близки до тънките черва, както и цекума и апендикса.  (Виж устройство на дебелото черво)

 

 

В някои случаи кръвта във фекалиите е черна, смолиста, подобна на катран и издава силна неприятна миризма (на загнояло). Този вид изпражнения се наричат мелена. Друга характерна особеност за тях е, че са неоформени. Мелената се наблюдава, когато кръвта престоява дълго в колона. В този случай тя се оцветява в черно от хематина, които отделят бактериите, намиращи се в червата. Този вид фекалии показват наличие на кръвоизлив в горната част на гастро-ентералния тракт – язва на стомаха или дванадесетопръстника или от тънките черва. Понякога мелената се дължи на кръвоизлив от възходящото дебело черво (тази част на дебелото черво, която се намира от дясно).
 По принцип тъмното оцветяване на кръвта в изпражненията е признак за това, че кръвта е престояла дълъг период от време в стомашно-чревния тракт преди да се отдели заедно с изпражненията от тялото.

 Но трябва да се имат предвид и следните изключения. В редки случаи, когато има масивен кръвоизлив от възходящото дебело черво, тънките черва или язва на стомаха и дванадесетопръстника при бързо преминаване на кръвта през гастро-ентералния тракт (например, при диария), тя остава ярко червена (не е имало достатъчно време за контакта с бактериите и реакциите, които оцветяват фекалиите).

 При хората, които страдат от тежък запек и предвижването на съдържимото на червата е твърде бавно, кръвта в изпражненията трудно може да се различи без невъоръжено око (необходимо е лабораторно изследване) или да се разбере дали случаят се дължи на ректален кръвоизлив или на кръвоизлив от горната част на гастро-ентералния тракт.
 Причините за скритата кръв в изпражненията са същите, както при ректалния кръвоизлив. Състоянието може да се дължи и на анемия, вследствие на дефицит на йод.

 

В продължението очаквайте: заболяванията и придружаващите симптоми, при които се наблюдава наличие на кръв в изпражненията