През лятната почивка, често колкото и да се пазим и да внимаваме, изгарянето на кожата в една или друга степен се оказва неотменим спътник. На пазара се предлагат различни кремове и емолиенти, които да облекчат бързо симптомите на кожно изгаряне, но когато не разполагаме с тях в помощ идва и криотерапията.


Представлява метод, при който се използва силата на ниските температури и се използва широко в клиничната практика, като особено важно място има във физиотерапията.


Студът е чудесно болкоуспокояващо, противовъзпалително и противосърбежно средство, особено при натъртвания, отоци, счупвания, артритни прояви, изгаряния и не на последно място повишена телесна температура. Студът понижава температурата на тъканите, оросяването става по-слабо (което помага за предотвратяване или спиране на кръвоизливите), оказва се въздействие и върху рецепторите за болка.Обезболяващият ефект е моментен и е свързан с кратка загуба на чувствителност в мястото на приложение на студените апликации. Освен това се наблюдава и известно понижаване на нервната проводимост.


В домашни условия може да използвате лед (или сняг), а в медицинските центрове често се прилага лечение с течен азот (-196 °C) или въглена киселина (-80 °C).


С криотерапия успешно се лекуват и редица кожни заболявания като псориазис, акне, мастна себорея, розацея, брадавици, разширени вени, витилиго.


Други положителни ефекти на криотерапията са подобряването на съня. Ако спите в хладно помещение, сънят ще бъде значително по-спокоен и пълноценен. Предварително взетият студен душ с хладна или студена вода тонизира и същевременно отпуска тялото.


Поради факта, че студът стяга и изглажда кожата, а също и намалява отлагането на мазнини, криотерапията се прилага и при лечението на целулит. За целта има специално създадени криосауни, в които само за няколко минути (1 до 3 минути) тялото се подлага на температура от -100 ˚С. Криосауните стимулират обмяната на веществата, каляват организма и подсилват имунната система.


Местната криотерапия е подходяща като предварителна подготовка на пациенти преди кинезитерапия. Причината е, че след приложението на криотерапия се намалява спастицитетът на мускулите и по-лесно и безболезнено се извършва лечебната гимнастика. Освен това се подобрява и движението в ставите, което улеснява работата при пациенти с контрактури.


Противопоказания за приложение на терапията са активни инфекциозни процеси, особено туберкулоза, наличие на вибрационна болест, студова алергия, гнойни процеси на кожата, атеросклероза, рани с гранулации и други.


Ледените компреси се прилагат най-често в домашни условия – памучни кърпи се намокрят и поставят в камерата да замръзнат, след което се изваждат и поставят върху засегнатите участъци. За да бъде ефективна процедурата е необходимо през няколко минути употребеният компрес да се заменя с нов – до 4-5 пъти, след което се прави почивка.


Използването на ледени кубчета е друг прийом, като за целта е необходимо поставянето му в найлонов плик или кърпа. Целта е да няма директен контакт на леда с кожата. Предпочита се извършването на масажни движения, най често кръгообразни, като на 1-2 минути е необходимо да се прави кратка почивка, след което масажът се повтаря до 4-5 пъти.