Вирусът на Кримска-Конго хеморагична треска се предава на хората чрез ухапване от заразени кърлежи или чрез пряк контакт с кръв или тъкани на заразени пациенти или животни. Той причинява при хората тежко заболяване с фатален край, стигащ до 30% от случаите.

 

Настоящите познания за взаимодействията между вектора и гостоприемника на вируса са ограничени. Кърлежите от вида Hyalomma се считат за основните вирусни вектори. Вирусът се разпространява от хемолимфата в слюнчените жлези и репродуктивните органи на кърлежа. Въвеждането на секрети от слюнчените жлези на вектора е основният път, чрез който вирусът на Кримска-Конго хеморагична треска влиза в гостоприемника.От мястото на първоначалната инокулация (вкарването на микроорганизми и вируси в тялото на живи организми), вирусът се разпространява към целевите органи. Генетичните фактори и състоянието на имунитета на гостоприемника могат да повлияят освобождаването на цитокини, които играят основна роля за изхода от заболяването.


Заболяването се характеризира с рязко начало на треска, главоболие, умора, миалгия (мускулна болка), както и стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и диария. В тежки случаи се наблюдават хеморагични прояви, вариращи от петехии (малки точковидни кръвоизливи с диаметър 1-2 mm), епистаксис (кръвотечение от носа), екхимоза (малко червено-лилаво кръвоизливно петно по кожата или лигавиците) и гингивално кървене до тежки кръвоизливи от различни системи.


Ендемичните огнища на Кримска-Конго хеморагична треска се намират в Африка, Азия и Европа. Географското ѝ разпространение е свързано с това на кърлежите от вида Hyalomma (главно H. marginatum, H. rufipes, H. anatolicum и H. asiaticum), които са основните вектори на вируса. Векторът е организъм, който сам по себе си не причинява болестта, но разпространява заразата, като има способността да придобива, поддържа и предава патогена.

 

H. marginatum присъства в Южна Европа и в някои части на Азия и Африка. Той се характеризира с агресивността си в търсенето на човешки гостоприемници. В ендемичните зони на Кримска-Конго хеморагична треска, където климатичните и екологични фактори са подходящи за кърлежите H. marginatum (и техните животни-гостоприемници), популацията им се увеличава през пролетта и лятото, което представлява повече от 30% от общото количество видове кърлежи в района.


Вирусът на Кримска-Конго хеморагична треска е бил открит или изолиран и от допълнителни видове кърлежи, но са необходими проучвания, за да се покаже дали те са истински вирусни вектори. 2554