Кожата, като изпълняващ бариерна функция орган, се повлиява пряко от различни фактори от околната среда. Смяната на сезоните неминуемо оказва изразено в различна степен влияние върху кожната покривка. По този начин редуването на топлите и студените месеци повлиява и някои кожни заболявания – съответно с обостряне и/или подобряване на симптомите.


Основните фактори, които въздействат върху кожата през есенно-зимните месеци, са студеният и сравнително по-сух въздух, по-изразените температурни промени при пребиваване на открити места и последващо влизане в топли помещения. Тези температурни амплитуди могат да достигат 20-30 градуса. Отношение има още влиянието на вятъра и замърсяването на въздуха. Всички тези фактори водят до значително изсушаване на кожата - намаляване на хидратацията ѝ, поради нарушена водно-липидната защита. В резултат на това кожата става по-чувствителна и лесно ранима.


През зимата често се наблюдава обостряне на кожни заболявания като атопичен дерматит, екземи на ръцете и ходилата, себореен дерматит на лицето и скалпа, както и псориазисът. Това влошаване на симптомите се свързва освен с ниската температура, така и с относителната липса на слънчеви лъчи или факта, че те не достигат до кожата, защото тя е покрита с дрехи.През зимните месеци е налице и относително понижаване на защитните сили на организма. В този сезон зачестяват вирусните инфекции, което допълнително изтощават организма, което има отношение към повишената податливост за рецидиви на кожен херпес и/или проява на херпес-зостер след прекарана варицела в миналото.


Зимните месеци се свързват и с т. нар. студова или зимна алергия. Но от медицинска гледна точка състоянието представлява студова уртикария. При хората, които са свръхчувствителни към студа, при излагане на по-ниски температури се появяват обриви, сърбеж и зачервявания по откритите части на тялото. Като цяло там, където кожата има контакт с въпросния дразнител – например студени предмети. Характерно е, че неприятните симптоми се появяват не веднага, когато сме на студено, а след няколкоминутно затопляне.


Симптомите обикновено отшумяват бързо, но е препоръчително при появата им да се потърси специалист, който да установи дали това наистина е студова алергия и ако да - да се назначи адекватно лечение, препоръчват специалистите. Малките деца и младите жени преобладават сред пациентите ни със студова алергия.

 

Синдромът на Рейно е още едно заболяване, което е свързано с повишена честотата през зимните месеци. Отново, както и при студовата уртикария се засягат предимно жени.


Екземата представлява възпалително заболяване на кожата, причинено от различни външни или вътрешни причини. Най-често засяга жени на възраст между 20 и 45 години. Минусовите температури предизвикват интензивно зачервяване на кожата и оточност при пациентите с екзема. Носенето на дрехи от изкуствени материи, вълна или мохер много често провокира обостряне на атопичната екзема. Невродермитите също се обострят. Тогава кожата става суха, лющи се, силно сърбяща е и зачервена, появяват се и възпаления.


Зимата е най-подходящият сезон за различни видове процедури. Основната причина за това е по-малкото излагане на слънце, както и по-слабото слънцегреене. Тези условия са особено подходящи за по-агресивни процедури с нарушаване на кожната обвивка като химичен и лазерен пилинг, дермабразио, тъй като рискът от хиперпигментации е много нисък, освен това изпотяването е по-малко и съответно рискът от инфекции по-нисък.


Препоръчва се грижата за кожата да включва достатъчна хидратация, непозволяваща изсушаване и последващо лющене. Приемът на омега-3 мастни киселини също е от значение. Омега-3 се съдържа в лененото масло, орехите, яйцата, авокадото, тиквата. Рязката смяна на температурата е стресова за кожата.