Лаймската болест или известна още като Лаймска борелиоза е инфекциозно заболяване, което се предава чрез кърлежи. Причинителят е повсеместно разпространен, а възприемчивостта на населението е всеобща. Основни рискови групи са горските работници, туристи, както и живеещите в райони, където концентрацията на случаи с борелиоза са повишени (ендемични райони).


Характерно е, че по-голямата част от ухапванията от кърлеж, не водят до развитие на заболяването. Обикновено за предаване на инфекцията е необходимо задържане на кърлежа повече от 24 часа върху участък от кожата.


Лаймската болест се характеризира със стадийно протичане – периоди на клинично здраве, които се редуват с периоди на влошаване -екзацербации. Клиничните прояви могат да бъдат различни, но най-често се засягат кожата, нервната система и ставите. Не е рядко ангажирането и на други системи – очи, черен дроб, сърце, бели дробове и други.След изтичане на инкубационния период, който средно продължава 7-9 дни, на мястото на ухапването се развива т. нар. папула – лезия, която е с червен цвят и леко надигната над повърхността на кожата. Това място представлява входна врата за инфекцията. В рамките на няколко дни папулата се уголемява, като тя може да достигне до 10-15 см в диаметър. Постепенно нейният център избледнява  и придобива пръстеновидна форма.


Възможно е засягане и на общото състояние – пациентите се оплакват от обща отпадналост, повишена температура, болки по ставите и мускулите, главоболие и други. В рамките на няколко дни до седмица кожните промени отзвучават спонтанно или след прием на антибиотици.


Характерно за обрива е изчезването му на първоначалните места по кожата и появата му по други части от тялото – мигриращ характер, откъдето произлиза и името му („еритема мигранс”). Вторичните лезии обикновено са с по-малки размери и цвета им може да варира от ярко червен до ливиден. Най-често се засяга кожата на бедрата, седалището и подмишничната ямка. В редки случаи е възможно да се появят в окосмената част на главата и да останат незабелязани.


NEWS_MORE_BOX


Често засегнатите участъци от кожата са топли и с понижена чувствителност към допир, натиск и температура. Всички кожни прояви на заболяването могат да рецидивират – да се появят повторно. При част от пациентите няколко месеца след първичната проява на заболяването е възможно развитие на кожни възли, които са малки по размери и синкаво-червени на цвят. Най-често се локализират по кожата в областта на лицето и шията. В рамките на 1-2 седмици претърпяват обратно развитие.


Години след първичните прояви на заболяването при някои пациенти се развива т. нар. атрофичен акродерматит. Представя се от симетрични лезии по стъпалата, лактите и коленете, които в началото имат червено-лилав цвят, но впоследствие склерозират и атрофират. През засегнатата кожа прозират подлежащите кръвоносни съдове.


От значение е всяко лице, което съобщава за ухапване от кърлеж, да бъде запознато с първите признаци на заболяването и при поява на някой от симптомите да потърси навременна медицинска помощ. При имунокомпрометирани, бременни, както и при пациенти, които съобщават за престой на кърлежа върху кожата повече от 24 часа, се препоръчва антибиотична профилактика.