Нарушеното кръвообращение може да се дължи на различни причини – заболявания на сърцето, щитовидната жлеза, диабет, тромбемболизъм и други. Кожните промени могат да бъдат остро проявени или постепенно да се развиват, със задълбочаване на основното заболяване, на което те се явяват следствие.


При варикозните или познати повече като разширени вени са налице уголемени, видими над кожната повърхност кръвоносни съдове, които са с цвят, вариращ от виолетов до тъмносин. В засегнатия участък кожата е суха, лющеща се, налице е сърбеж, болка, усещане за мравучкане до намалена чувствителност.


Симптомите се дължат на застоя на кръв във венозната система на крайниците и съответно недостига на кислород и хранителни вещества до тъканите. Успоредно с това се натрупват отпадни вещества, които имат допълнително дразнещо действие.На следващ етап от процеса по кожата се появяват пигментни петна, тя може да се удебели. Дори и леко нараняване на кожата може да причини формиране на варикозни язви. Най-често язвите се разполагат около глезените. Имат неправилна форма, с надигнати ръбове и бледо-жълтеникав налеп на повърхността. Възможно е, особено на по-късен етап, засилено отделяне на лимфна течност.

 

Варикозните язви изискват лечение, в противен случай се създават условия за наслагване на бактериални инфекции.


Синдромът на Рейно е свързан с пристъпни и симетрични спазми на периферните съдове, което първоначално води до избледняване на кожата, с последващо посиняване и зачервяване. Честите и продължителни пристъпи също могат да доведат до кожни промени, които се свързват с нарушеното кръвообращение по време на спазъма на съдовете.


Хроничната венозна недостатъчност е заболяване с продължителен и прогресиращ характер, която се характеризира с няколко фази на развитие. В началото са налице бързопреходни отоци, лек сърбеж и болка.


С напредване на заболяването отокът става по-изразен и се задържа по-дълго време. По кожата се появяват жълто-кафяви петна, а повърхността ѝ става ригидна, често сраства с обвивките на подлежащите мускули


Косопадът и чупливите нокти също могат да се дължат на нарушено кръвообращение. Прекалено бавният растеж на ноктите може да бъде показател за наличие на проблеми с оросяването.


Ниските температури през зимата действат на организма на всички нива. Те са основната причина за свиването на периферните кръвоносни съдове и ограничаването на нормалната циркулация, но най-вече в областта на крайниците, поради факта, че са най-отдалечени от сърцето.


Перниозата е заболяване, при което периферните кръвоносни съдове на пръстите на ръцете и краката се свиват до степен невъзможност да бъдат кръвоснабдени тъканите, което излага крайниците на сериозен риск от измръзване.


При рязко затопляне, съдовете рязко се разширяват и невинаги са в състояние да се справят с извънредно повишеното кръвообръщение. Това може да причини локални кожни кръвоизливи, от което следват допълнително влошаване на симптомите в засегнатите участъци.


Периферната съдова болест – най-често проявяваща се по долните крайници е по-известна като хронична артериална недостатъчност на крайниците. До 50% от случаите са безсимптомни. Едва 20% от засегнатите лица развиват типична симптоматика - болка в подбедриците при ходене, която предизвиква периодично накуцване, трофични изменения на кожата и кожните придатъци, трудно зарастващи рани, често развиващи се в язви, с или без некротични процеси.


Въпреки че хронична артериална недостатъчност на крайниците се характеризира с бавна прогресия и ниска честота на локални усложнения при тези пациенти е налице засягане и на други по-големи кръвоносни съдове, които стават по-късно причина за развитието на инсулти, инфаркти.