При разширени вени се затруднява кръвообращението. Наблюдава се отичане на краката, което се изявява с напредване на деня. Видими през кожата са уголемени, тъмносини кръвоносни съдове. Очевадни могат да бъдат разширените вени около глезените.

 

Признаци на разширени вените, освен отичането, са и сърбежът и силното изсъхване на кожата по дължината на прасците. В повечето случаи разширените вени не са причина за друг здравословен проблем, но при наличието им години наред е възможно да се развият някои усложнения. Ето няколко от тях:
 


1. Кървене

При разширени вени е много възможно да се получи кървене от повърхността на кожата при обезкосмяване или случайно удряне, нараняване на крак. Ако кървенето не спира в този случай, специалистите препоръчват да се легне и се повдигне кракът като се упражни натиск върху нараненото място.
 

2. Тромбофлебит

Тромбофлебитът представлява възпаление (отичане) на вени, вследствие образуването на тромби в тях. Тробмофлебит трябва да се подозира при наличие на болка, зачервяване и повишаване на температурата на кожата на краката. Различават се повърхностен тромбофлебит – когато засяга вена, намираща се в близост до повърхността на кожата, и дълбока венозна тромбоза – когато се образува кръвен съсирек във вена, разположена при мускулите на крака.
 

3. Хронична венозна недостатъчност

Когато кръвотокът във вените е затруднен могат да се развият известни промени в локалните тъкани заради недостиг или липса на кислород, хранителни вещества и натрупване на отпадъчни, токсични продукти. Промените са признак на продължителен период на съществуване на нарушеното кръвообращение – на налична хронична венозна недостатъчност.

 

Хроничната венозна недостатъчност води до други усложнения като:

 

NEWS_MORE_BOX

 

4. Варикозна екзема, която предхожда образуването на язва. При този вид екзема кожата става червена, суха и люспеста. Възможно е образуването на мехури и корички.

 

5. На следващ етап от усложнението кожата на прасците става по-тъмна на цвят и тънка. Различават се червени и тъмнокафяви петна. Прогресията води до удебеляване и оцветяване на кожата около глезените. Състоянието е познато като липодерматосклероза. Дължи се на намаляване на кръвоносните съдове в кожата. Образуват се и петънца с бял цвят. Лекото нараняване на кожата, дори при внимателно почестване и леко потъркване, може да причини формиране на варикозни язви.

 

6. Варикозните язви се развиват вследствие на продължаващото хронично повишено налягане във вените на краката и увреждане на клапите им. Това води до отделяне на течности и натрупването им под кожата. Именно те са причини за сърбежа, отока, изтъняването и разраняването на кожата във вид на язва.

 

Най-често язвите са разположени около глезените. Имат неправилна форма с надигнати ръбове и бяло-жълтеникав налеп отгоре. Възможно е, особено на по-късен етап, засилено отделяне на лимфа.

 

Варикозните язви изискват лечение, в противен случай се създават условия за инфекции. Протичането им е по-тежко при наличието на  заболявания като диабет, сърдечна недостатъчност и др.