Кърлежите представляват членестоноги паразити, които се хранят с кръв от животните и човека. Съществуват около 850 вида кърлежи, от които само 10% са от значение за хуманната медицина. Прикрепването към човешката кожа кърлежите осъществяват чрез своите челюсти, причинявайки различни първоначални кожни прояви, като също така предават и сериозни инфекциозни заболявания.


В определени случаи медицинските специалисти (особено дерматолозите) могат да се сблъскат с трудности при идентифицирането на лезиите и свързването им с паразитите. При съставянето на клиничната диагноза е важно да се разгледа класификацията на кожните прояви при първични лезии, които се появяват в следствие на прикрепването на кърлежите към гостоприемника и вторични лезии, които са прояви на инфекции, причинени от рикетсия, бактерии, протозои и гъби, инокулирани (вкарани в тялото) от кърлежите.


Ухапването от кърлежите е безболезнено и може да остане незабелязано, защото след прикрепването си, те отделят невротоксин в човешкия организъм, който действа обезболяващо. Най-често засегнатите места от кърлеж са долните крайници, но папулите (възелчетата) могат да възникнат навсякъде по кожата поради движението на членестоногите. Кърлежите имат предразположеност към гънките на тялото и тези зони трябва да бъдат внимателно изследвани при риск от зараза.Диференциалната диагноза се прави с други дерматозоонози, включително ухапвания от насекоми (комари, конски мухи). Антихистамините за системно приложение и локалните кортикостероиди помагат за овладяване на симптомите, но при голям брой ухапвания могат да са необходими системни стероиди. Лезиите могат да се инфектират вторично и да се наложи използването на локални или системни антибиотици.


Фрагмент от кърлежа може да остане забит в кожата при неговото вадене, което да доведе до възпаление и в по-голямата част от случаите се образува възел с отичане и зачервяване на мястото, от което насекомото е отстранено. Това се случва поради наличието на фрагменти от челюстта на кърлежа в кожата, което води до хронични реакции от чуждо тяло, които могат да продължат с месеци. Тези възли са резистентни към локални медикаменти и местните инжекции с кортикостероиди са вариант за лечение.


Вторичните лезии се причиняват от рикетсия, бактериални, протозойни и гъбични инфекции, инокулирани от кърлежите при ухапването:

  • Лаймска болест - се характеризира с появата на еритематозни макули (ограничени участъци от кожата) или папули с лилавникав цвят, които се увеличават по размер, но избледняват в центъра.
  • Марсилска треска – характеризиара се с образуването на макуло-папулозен (който се състои от петна и пъпчици) обрив, който обхваща лицето и цялото тяло, заедно с дланите и стъпалата.
  • Туларемия - бубонната форма засяга лимфните възли (най-вече подмишничните, шийните, подчелюстните и ингвиналните лимфни възли). Кожата на мястото може да стане оточна и да образува язва при нагнояване.


Кърлежите в България могат да станат прицина и за други инфекциозни заболявания като:

Кожните прояви, причинени от ухапване от кърлеж при хората могат да варират - от остри, неспецифични лезии до късно проявяващи се лезии, които в повечето случаи са свързани с инфекции. Тези прояви имат свои особености, които трябва да бъдат разпознати от специалистите, защото могат да показват диагнозите на сериозни състояния.


Лезиите, които се появяват малко след ухапванията, са твърди, силно сърбящи папули, докато хроничните са еритематозни (зачервени и леко подути лезии по кожата) и / или атрофични плаки на местата на ухапванията, които предоставят находки за диагностицирането на бактериални или вирусни заболявания.

 

Източници:

National Center for Biotechnology Information