Ревматологичните болести са разнообразни и всеобхватни по своя механизъм на възникване и протичане, по лечението и прогнозата си. Системен лупус еритематозус, болест на Бехтерев, ревматоиден артрит и васкулитите са само малка част от примерите за това. Освен прояви отстрана на кости, стави, върешни органи, мозък и т.н., един от най-често ангажираните прицелни органи е кожата.

 

Тялото се обгръща от кожна обвивка, нежна лигавица и зони с по-плътна и вроговяваща съединителна тъкан като косми и нокти. Всички те могат да бъдат ангажирани по един или друг начин от автоимунни болести. Кожните симптоми се откриват преди, по време или след разгръщането на основното заболяване или остават негов единствен белег. Когато имаме кожен проблем е хубаво да се изключи възможността той да е вторичен.Ето някои от кожно-лигавичните промени при най-често срещаните ревматологични болести:

 

•    Ревматоидният артрит, в своите тежки варианти, може да бъде причина за формиране на т.нар ревматоидни възли. Това са дребни подкожни уплътнявания по външната повърхност на предмишницата или околоставно.

 

•    Псориатичният артрит е заболявание, често свързан с кожната форма на псориазиса (psoriasis plaquata, psoriasis vulgaris). Епидермисът разраства, наблюдава се свръхпроизводство на някои кожни клетки с възпалителни отлагания между тях. Ноктите имат типично засягане, наречено онихолиза. По тях се виждат точковидни депресии и разрушаване на нокътната плочка. 

 

•    При болестта на Райтер се наблюдава т.нар. реактивен артрит. След преживяна чревна или урогенитална инфекция се развива възпление на една или няколко стави. Наред с това може да се наблюдава рецидивиращ конюнктивит на едното или двете очи. Ноктите задебеляват, а по тях се откриват жълтеникави петна и дори отделяне от нокътното ложе. В устаната кухина се откриват язви, a по половите органи специфичен обрив (balanitis circinata). Кожно раздразнение може да има и по дланите и ходилата (keratoderma blenorrhagica). 

 

•    Болестта на Sjogren е свързана с нарушение в секрецията на жлезите с външна и вътрешна секреция на тялото. Най-типичните симптоми са намаленото слюноотделяне и сухота на очите. Вследствие на това обикновено има дразнене и зачервяване на конюнктивите. 

 

•    Синдромът на Рейно е специфично състояние, засящо най-малките кръвоносни съдове на ръцете и краката. Обикновено се изразява в избледняване и/или посиняване на пръстите в различна степен при спадане на външната температура. Кожата има нарушена сетивност и еластичност.

 

•    Прогресивната системна склероза (както и нейният ограничен вариант склеродермия) дават типични изменения във функцията на кожата. При склерозата също се среща синдром на Рейно, като по върха на пръстите често има разязвявания. Кожата се втвърдява, загрубява и загубва своята еластичност. По лицето, торса, гърба и корема нерядко има т.нар. телеангиектазии – силно разрастнала повърхностна капилярна мрежа. 


•    Автоимунните миозити засягат мускулите на тялото и водят до тяхното увреждане. Освен слабост и нарушена подвижност, могат да се наблюдават и някои кожни находки. Такива са т.нар папули на гутрон, обрив и „посиняване“ около очите, задебеляване на ноктите, възпаление около тях и т.н.

 

 

NEWS_MORE_BOX

 

•    Васкулитите са може би заболяванията с най-чести и разнообразни кожни прояви. При пурпулата на Шьонлайн-Хено има т.нар палпируема пурпура. Това са множество синьо-червени, надигнати над кожата обривни единици с площ около монета. Кожата може да е обхваната и от множество дребни „пъпчици“ включително мехурчета, както е при хиперсензитивния васкулит.

 

Рядкото, но драматично АНКА-асоциирано заболяване полиартеритис нодоза често се проявява с ливедо ретикуларис. То обхваща по-нежната част на кожата като подкожна лилавееща мрежа с различна интензивност. Васкулитите могат да имат и драматични кожни прояви до степен на язви и гангрена на големи участъци.

 

•    Системният лупус еритематозус заема върхово място в ревматологията. Това е така не само поради огромното разнообразие на автоантитела и имунологични феномени. Освен симптомите от всички други ревматологични заболявания, при него има едно специфично засягане на лицето. Наблюдава се зачервяване, обхващащо челото, гърба на носа и скулите, приличащо на пеперуда. При най-тежки и нелекувани форми това прогресира до разрушаване и деформация на тези зони и лицето заприлична на лице на вълк, от където идва и самото му име.