Тенденцията за повишаване на страдащите от различни алергични заболявания не само се задържа висока, но и постепенно нараства. Не особено оптимистична е и прогнозата за нарастването на кожните алергии, като очакванията са те да нарастнат до степен всеки втори да страда от различна кожно-алергична патология до 2040г.


Една от основните причини, която се изказва като обяснение за нарастващия брой на алергиите е непрекъснатият досег с нови алергени – били те в козметика, облекла и обувки, храната и други. Внасят се нови и екзотични храни, с които организмът ни се среща за първи път. Все повече се повишава броят на различните консерванти и стабилизатори, които се използват за запазване по-дълго на различни козметични продукти.


Като най-често установявани са алергиите към някои метали – никел, кобалт и хром. Поради наличие на тези елементи в състава на различни бижута, катарами, както и рамки на очила е възможно да възникнат алергични обриви в мястото на пряк допир с кожата. Значение имат също и различните парфюмни есенции, както и прополисът. Не за пренебрегване е ролята на боите за коса, различни гримове за лице, шампоани, измиваща козметика, както и перилни препарати и омекотители.Професионалните алергии са често срещани, особено при фризьори, където има често миене на ръце и последваща работа с разнообразни химикали. Подобен е случаят и при маникюристки, където досегът с акрилати също води до чести кожни алергии.


Кожните алергии не са малка група заболявания. Като основни подгрупи кожно-алергични заболявания се посочват атопичният дерматит, уртикарията и контактният дерматит. Много характерна специфика при уртикарията е бързата поява на кожните обриви и бързото изчезване – от минути до часове.


В острата фаза на кожната алергия са налице сърбеж, зачервяване, засегнатите участъци от кожата могат да бъдат леко повдигнати над околната незасегната кожа (оток). Нелекуваните случаи или неадекватно приложеният избор на терапия могат да доведат до хронифициране на процеса. Кожата постепенно загрубява и започва да се лющи на фини люспи.


NEWS_MORE_BOX


От значение е отдиференцирането на алергичните от неалергичните състояния на кожата. Голяма част от кожните дерматози могат да бъдат трудни за различаване при първа проява. Това налага в повечето случаи допълнителни изследвания, за да се направи отдиференциране.


Не винаги в случаите на кожни прояви при досег с различни алергени може да се касае за алергия. В някои случаи е налице т.нар. псевдоалергия или още лъжлива алергия. Тя е налице при по-чувствителна кожа или при дразнене. Често сходни по структура вещества също могат да водят до алергични прояви, поради кръстосана реакция между алергените.


След консумация на някои храни също може да се появят алергични обриви. Такива храни най-често са богати на хистамин. Това са морските дарове, някои сирена (например синьо сирене), ягоди и други.


За откриване на вида на алергена, който води до отключване на алергичната реакция се препоръчва назначаването на т. нар. епикутанен тест. Той представлява поставяне на различни алергени върху кожата и последващо изчакване на реакция. Най-често се прави на кожата на гърба, където се поставят лепенки с най-честите алергени. Препоръките са след 24 часа от поставянето пациентите да бъдат прегледани, с последващ преглед и на 72 час.


За да се предотврати компрометиране на теста се препоръчва пациентите да не мокрят участъка от кожата със тест лентите, както и при наличие на дразнене и сърбеж да не ги отлепва. От значение е също и да се избягва изпотяването доколкото е възможно.


Препоръки за профилактика са елиминирне на доказаните алергени, доколкото това е възможно. Освен това кожата да бъде винаги добре хидратирана, да няма често миене, както и да не се правят душове с гореща вода. От значение е избиране на естествени материи за дрехите и обувките, както и изпробване на козметиката предварително върху малък кожен участък. 3897