Развитието на техниката е важна предпоставка за развитието и усъвършенстването на медицинските грижи и подобряване здравното състояние на обществото, с подобряване качеството и продължителността на живота.


Освен по отношение на лечението, това се отнася в още по-голяма сила за диагностиката и профилактиката на заболяванията. Днес специалистът разполага с богата гама както от изобразяващи (образни) така и от функционални изследвания.


Златно правило е, че по пътя към диагнозата се започва от възможно най-щадящите и неинвазивни методи и при нужда се преминава и към по-натоварващите и обвързани с рискове диагностични процедури. С други думи – ако ехографът е достатъчен, няма да се прави рентгенова снимка или пък ако последната ще донесе изчерпателна информация, то на пациента няма да му е от полза и ще е излишно да се прави компютърно-томоградско изследване (скенер) и тн.В този ред на мисли, коронарографията не е изследването, с което кардиологът ще посреща на вратата всеки пациент. Тя е инвазивно изследване, което при правилните показания обаче, може да открие животозастрашаващи състояния – каквото е прединфарктното например.


Какво представлява коронарографията?


Тя е частен случай на по-обща група изследвания – ангиография – представляваща рентгеново изследване на кръвоносните съдове с използване на контраствно вещество. Тя може да се извърши на съдовете на различни органи, включително и на мозъка. Когато се изследват коронарните артерии на сърцето се нарича коронарография.


Хем е рентгеново изследване, хем е инвазивно – как така? Това е така, понеже при извършване на коронарография през кръвоносен съд на бедрото се въвежда тънък катетър, който по съдовата мрежа достига до коронарните артерии и чрез него се въвежда контрастното вещество, което е в основата на метода. То е рентгено-контрастно и изпълва коронарните атерии, разкривайки дефекти в стената им или налични стеснения от атеросклеротичнии плаки.


Кога ще се назначи коронарография?


Това е метод, който може да бъде прилаган както в планов, така и в спешен порядък.


Планово, след като останалите по-неинвазивни методи като ехокардиографията (ЕхоКГ), електрокардиографията (ЕКГ) и някои отклонения от кръвните иследвания, както и оплакванията на пациента разбира се, водят до подозрение за наличие на болестен процес в коронарните артерии. В тези случаи най-често болестта, която се търси или отвърля, е исхемичната болест на сърцето. Именно при нея основен патологичен процес е частично или пълно запушване на коронарна артерия от атеросклеротична плака.


При наличие на значимо стеснение на коронарна артерия може да се обсъди и поставяне на стент на този съд с цел предотвратяване възникването на инфаркт.


Метод на избор в спешен случай е коронарографията, когато има сериозно подозрение за настъпил инфаркт на миокарда. Тогава още в първите часове може да се прецизира с голяма точност коя е засегната артерия и какъв е мащабът на увреждането – ценна информация, с помощта на която може да се реши предприемането на операция по спешност.


Има ли противопоказания за извършване на коронарографията?


Да, на първо място проблем може да бъде контрастното вещество, базирано на йод. Изследването е неприложимо при хора с алергия към йодни препарати.


Важно условие е и бъбреците да функционират достатъчно добре, тъй като в противен случай може да се затрудни отделянето на контрастното вещство от организма.


Нарушенията в съсирването на кръвта поставят въпрос пред всяка една инвазивна процедура, със сериозния понякога риск от удължено кървене и сериозна кръвозагуба.


Евентуални болести на щитовидната жлеза имат отошение към йода в контрастното вещество и трябва да се обмислят.


Всички остри или хронични инфекции отслабват организма и той става по-малко податлив на натоварващите изследвания.


В случаите в които коронарографията се извършва в условия на инфаркт на миокарда част от противопокзанията са относителни, като тогава евентуалната вреда от процедурата трябва да се сравни с риска от неизвършването ѝ, когато живота на пациента е застрашен.


Коронарографията е инвазивен, донякъде натоварващ, но и незаменим метод в съвременната кардиология, чиито ползи са се доказали във времето.