Коремният тиф представлява остро протичащо заболяване, което се причинява от разновидност на салмонелните бактерии – Salmonella typhi. Бактериите отделят токсини, чрез които увреждат тъканите и позволяват разпространението на микроорганизмите в тялото. Инкубационният период е 1 до 3 седмици, а заразяването се осъществява при консумиране на замърсена вода или храна, контакт с болен или здрав носител, както и контакт със заразени предмети.
 

Какво се случва, след като бактериите на коремния тиф попаднат в организма?

Входна врата е устата, през която микроорганизмите стигат до тънкото черво, а там причиняват възпаление на стената. Преминавайки по-нататък в лимфните възли вече се разпространяват и до други органи - черен дроб, далак, костен мозък.

Първата седмица след заразяване се характеризира с чувство за отпадналост, постепенно повишаваща се температура, загуба на апетит.

Около 10-я ден се появява обрив по горната част на корема, който може да обхване гърдите и гърба. Обривът представлява  малки червени точки, с размери 2-3 мм, които са вследствие на засягане капилярите на кожата, а при натиск избледняват. Обривът се наблюдава при около 50 % от боледуващите.

По отношение на изхожданията за първата седмица е характерен запекът, докато през втората той преминава в диария. Дотук симптомите много приличат на други чревни инфекции, поради което е трудно да се диагностицира заболяването, водейки се само по клиничната картина.


NEWS_MORE_BOXВ изпражненията може да има примеси на кръв. Характерно е главоболието, което е част от триадата симптоми, характеризиращи коремния тиф: повишаване на телесната температура, коремни прояви (запек, диария) и главоболие.

При липса на главоболие диагнозата става съмнителна.

Третата седмица могат да настъпят усложнения в протичане на заболяването в тънките черва, изразяващи се в некротизиране и кървене до перфорация, която да наложи оперативна намеса. Крайният стадий на коремния тиф е възстановяване на състоянието до пълно оздравяване, освен ако по време на усложненията не се реагира навреме и това да доведе до фатален край.
 

Какви са факторите, които благоприятстват разпространението на коремния тиф?

Благоустрояването на градовете е едно от основните неща, които имат значение за ограничаване на инфекцията. Хората трябва да избягват пиенето на съмнителна вода или консумацията на заразена храна.

Предметите от обкръжаващата среда, също могат да бъдат заразени, затова личната хигиена е с водещо значение. Най-голяма епидемична трудност представляват хората, които са носители, но не проявяват симптоматика, така се срещат с голям контингент от хора и са потенциална опасност за заразяването им.

Индексът на заразност е около 40 % при коремния тиф. Около 3 % от хората, които боледуват остават хронични носители, което може да е в продължение на 1 до 20-30 години. При тях бактериите се размножават в голямо количество в жлъчния им мехур и през определено време ги отделят с изпражненията си.

Мухите са друг фактор, способстващ разпространението, защото по краката им полепват бактерии и след това те могат да ги пренесат върху храната.

Лечението се осъществява в инфекциозно отделение. Избира се най-подходящият антибиотик, срещу който бактериите нямат устойчивост.

Има значение приемането на течности, за да не се доведе до обезводняване. Колкото по-рано започне лечение, толкова по -добри са резултатите, а това е предпоставка за предотвратяване на евентуални усложнения.

При пътуване в местности, съмнителни за епидемия, предварително може да се направи ваксина, която да предпази от развитие на заболяване при среща с причинителя на коремния тиф.