Очният травматизъм е водеща причина за слепота с едното око и втора причина за намалено зрение в света след катаракта. Окото е орган, чийто структури са, хем, достатъчно издръжливи, хем, и достатъчно фини и нежни, за да извършват определената им функция. Въпреки че очните ябълки са защитени в очните орбити от кости, меки тъкани и придатъците, очите са органи, които човек трябва да пази много.

 

Дори и една малка прашинка може да раздразни окото. Всяка травма крие голяма опасност. От леко одраскване на роговицата може да се стигне до загуба на зрение, а и на цялото око. Много често хората не обръщат голямо внимание на очите си. Една от най-често срещаните грешки е при работниците, занимаващи се със строителство.


 

Те не предпазват очите си с направените за целта работни очила и стават жертва на попаднали или забити стружки, отронени парченца от строителни материали или прахови частици. Това може да доведе до непоправими последици.

 

Битовите травми също са от голямо значение - пробождане с игла, шило, нараняване със стъкло и др. Детските игри могат да имат неприятен край. При транспортния травматизъм се получават едни от най-сериозните и тежки травми на очите, като те се съчетават и с порезни рани по лицето.

 

Контузии на очните придатъци и орбитата

Контузиите спадат към т.нар. тъпи травми и могат да бъдат различно тежки в зависимост от увреждащия агент, мястото на травмата и силата на удара. Могат да пострадат както стените, така и съдържанието на орбитата. Тъпите травми в областта на орбитата водят до разкъсване на повърхностни съдове, при което се получава кръвонасядане и оток на клепачите без значителна увреда на зрението.

 

При тежки наранявания на черепа или на гръдния кош, след 12, 24, 48 часа, могат да се появят кръвонасядания или т.нар. симптом на очилата, тъй като кръвонасяданията придобиват формата на очила. Този симптом често означава тежка черепна фрактура. Ако се наруши целостта на синусите, намиращи се около орбитите, се получава подкожен емфизем, който се диагностицира при палпация на кожата на клепачите и лицето.

 

Ако има тъп удар в областта на горновътрешната част на орбитата, може да се откъсне структура, през която преминава сухожилието на горния кос мускул (един от шесте мускули, които движат окото). Резултатът е поява на двойно виждане.

 

NEWS_MORE_BOX

Контузии на очната ябълка

Орбитата защитава добре очната ябълка от травми. При тежки контузии окото може да се „разпука”, като това става в най-слабите места по склерата. При леки контузии може да се увреди слой на роговицата и това да позволи преминаване на преднокамерна течност в нея, след което роговицата отича и помътнява. При контузия на булба се появяват кръвоизливчета в конюнктивата, наречени екхимома.

 

Това е едно от най-леките усложнения. След 1-2 дни се резорбират и не налагат лечение. Освен в конюнктивата кръвоизлив може да се образува и в предната очна камера - хифема. В тези случаи се формира ниво в предната камера, а ако се ангажира и зеницата, то зрението рязко се влошава. В тези случаи не бива да се разширяват зениците, за да може кръвта да се резорбира по-бързо през по-голямата площ на ириса.

 

При млади хора хифемата се резорбира за 2-3 дни без последици. Ако кръвта изпълва цялата предна камера, се повишава вътреочното налягане и това налага евакуирането й чрез пункция. Един от резултатите при контузия на ириса е неговото откъсване. Ако е частично откъсване, пациентът се оплаква от двойно виждане, а ако е целият- той се вижда навит в предната камера.

 

При фронтален удар ирисът оставя следа върху лещената капсула под формата на кръг- пръстен на Возиус. Контузията на лещата се проявява с нейното помътняване, без да има видими поражения на лещената капсула. Смята се, че ударът причинява микролезии на лещената капсула, през които преминава вътреочна течност и тя помътнява.