Високото кръвно е едно от най-честите заболявания на хората над 50-годишна възраст. Плашеща е статистиката, че възрастта на хипертонията намалява, т.е. все по-млади хора са диагностицирани с това отклонение.

 

Промените в храната и начина на живот оказват съществена роля в развитието на болестта. Най-често се говори за т.нар. есенциална хипертония или такава, чийто произход е неясен. За появата й има значение съвкупността от много фактори. Такива са: прекомерна консумация на сол, наднормено тегло, пушене, употреба на алкохол, фамилна обремененост и др. Хипертонията оказва влияние върху много органи и системи, като води след себе си редица усложнения. Едно от тях е хипертоничната ретинопатия.


 

Какво става под влияние на високо кръвно налягане?

Продължителното повишаване на кръвното налягане води до увреждане на кръвоносните съдове (задебеляване на стената и стесняване на лумена им), в резултат на което артериите се стесняват. Това може да увреди сърцето, мозъка, бъбреците, очите. За да се намали това увреждане на съдовата стена, е задължително да се поддържа нормално кръвно налягане.

 

Склерозирането на кръвоносните съдове намалява и количеството кръв, което чрез тях може да достигне до съответните органи. За да функционират правилно всички клетки, изграждащи ретината, те се нуждаят от достатъчно количество кислород и хранителни вещества, които се осигуряват от кръвоносните съдове. Съдовите промени, възникващи под въздействие на хроничното високо кръвно налягане, засягат и малките съдове на ретината. С това се затруднява осъществяването на функцията на кръвта. Съдовите стени стават пропускливи, на което се дължат и ексудатите в ретината.

 

Симптомите на хипертоничната ретинопатия много зависят от продължителността и стойностите на високото кръвно налягане. Също от значение е дали хипертонията е първична (появила се самостоятелно) или вторична (появила се поради друго заболяване) и на каква възраст се открива.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Високото кръвно налягане постепенно уврежда ретиналните кръвоносни съдове, затова и симптоматиката се появява постепенно (изключение правят хипертоничните кризи, когато влошаването на зрението може да стане изведнъж). Най-общо от клиничните прояви се наблюдава намалена зрителна острота, проблеми при четене, могат да се виждат мушици, когато човек погледне към небето или към светъл фон и др.

 

Офталмологът поставя диагнозата на базата на проведена фундоскопия (оглед на очното дъно), флуоресцентна ангиография (изследване, при което с помощта на констраст се изобразяват кръвоносните съдове), както и данни за налична хипертонична болест. Поради факта, че зрението бавно се уврежда във времето, е необходимо хората с високо кръвно налягане (дори и когато е добре контролирано) да ходят на редовни очни прегледи, за да се хванат измененията в ретината още в самото началото. Това от своя страна ще направи лечението много по-успешно и ще съхрани зрението за дълго.

 

Прогнозите за по-нататъшното развитие на хипертоничната ретинопатия не са толкова позитивни, ако има придружаващ диабет, който от своя страна допълнително влияе на кръвоносните съдове в ретината.

 

Лечението се преценява според пораженията, които се наблюдават в очните дъна. Третирането с лазер е един от широко използваните методи, при който посредством насочен лъч светлина се укрепват ретиналните кръвоносни съдове и се спира тяхната промяна.

 

Подобен на този метод е криокоагулацията, която се използва, когато не е възможно повече използването на лазерна терапия. Ако има по-големи поражения може да се предприеме и оперативно лечение - витректомия (премахване на стъкловидното тяло и заместването му със специална течност). И не на последно място пациентът трябва да е наясно, че успешното лечение зависи и от него и по-точно от промяна в начина му живот - сваляне на килограми (ако има нужда), консумация на повече плодове и зеленчуци, повече движения.