Оралните контрацептиви могат да облекчат менструалните болки при някои жени, сочи 30-годишно проучване.

Данните констатират, че повече от половината от жените, взели участие в него, страдат от дисменорея – болезенена менструация, в даден момент от живота си.

Скандинавското проучване, публикувано в списание Human Reproduction, открива, че дамите, които приемат контрацептивни таблетки, имат по-безболезнен менструален цикъл. Тези таблетки обаче не са официално лицензирани за тази цел.

Изследователите от Sahlgrenska Academy от Gothenburg University включват в проучването си групи от стотици участнички, на 19-годишна възраст. Част от тях се присъединяват през 1981 г., други през 1991 г., а останалите през 2001 г.

Пет години след като дамите попълват първите си въпросници, учените отново се свързват с тях, за да разберат дали са настъпили промени в състоянието им.

Ръководителят на проучването – д-р Ингела Линд, обяснява, че има значителна разлика в интензитета на болката при участничките, в зависимост от това дали те са приемали контрацепвтивни орални таблетки или не.

NEWS_MORE_BOX

 

 


Линд добавя, че болезнената менструация е често срещана, особено при младите жени – около 50 – 75% от тях страдат от дисменорея. Тя засяга качеството на живот.

От друга страна, усилията да се открие някаква връзка между приема на хапчето и болката по време на менструалния цикъл не се увенчават с успех.

В момента Европейската агенция по лекарствата, която следи за лицензирането на медикаментите на територията на държавите-членки на Европейския съюз, не предвижда употребата на контрацептивните таблетки при болезнена менструация.