Ако се чудите дали контактните лещи или очилата са по-подходящи за лятото, в намерение да замените първите заради почивката със стария аксесоар, трябва да знаете, че е излишна тази трансформация на имиджа ви. Контактните лещи дават по-добра защита за очите през летния сезон от очилата, при условие, че се спазват някои правила и изисквания, смятат офталмолози.

Високите температури не оказват негативно влияние на зрението при носене на меки контактни лещи. По принцип организма ни поддържа температура на повърхността на очите от 35 оС, която е постоянна независимо от температурата на околната среда. Тук предимството на лещите е многократно по-голямо в сравнение с очилата - не се нагряват, не образуват отблясъци, които да ни заслепяват, не предизвикват потене и последващите дразнене и мацерация, които се наблюдават при носенето на рамки.

Контактните лещи предпазват очите от смога в градовете, дима и частиците, носещи се във въздуха, които са по-типични и остри през лятото. Лещите защитават и от самия сух въздух или вятър. За да не се получава отлагане на вредни вещества от прахта, офталмолозите препоръчват да се използват еднодневни лещи за почивката, които се слагат сутрин и изхвърлят вечер и не налагат грижи за поддържането им. В случая те са по-добър вариант от седмичните или месечните.

Ако все пак се предпочетат обичайните контактни лещи, задължително е през лятото, независимо от неудобствата при пътуването и смяната на местата да се спазват всички указания за поддържането, почистването и носенето им. Желателно е лещите да се свалят след 10-12 часа носене в денонощието.

NEWS_MORE_BOX

 

Съвременните контактни лещи предлагат и защита на окото от ултравиолетовите лъчи. Въпреки филтъра им обаче, специалистите казват, че е необходимо да се носят едновременно с тях и популярните слънчеви очила през лятото. Това се налага, защото лещата може да защити само малка повърхност от окото, зеницата и ириса, а защита е необходима и за останалата част на окото и фината кожа около него. Най-висока защита от ултравиолетовите лъчи дават лещите от клас 1 – блокират на 96% UVA и на 100% UVB лъчите.

Дори и еднодневни, само за лятото или почивката, контактните лещи следва да бъдат избрани след консултация със специалист и проверка на зрението. Реномираните оптики обикновено разполагат с такъв лекар, така че можете да се възползвате от тази възможност без да губите време и без да пренебрегвате здравето на очите.


 

Според офталмолозите предимството на контактните лещи по принцип е, че предпазват и от развитието на някои очни заболявания, за разлика от очилата. Естествено, за да са безвредни и, още повече, се постигне това при всички случаи трябва да се спазват инструкциите за употребата им.
 

 

Ето и още няколко практични съвети при носенето на контактни лещи през лятото:

  • При носенето на лещи избягвайте да употребявате козметика за лице с водоустойчив слънцезащитен филтър. Можете да прилагате подобна за тялото, като внимавате да не докоснете очите след директен или индиректен контакт с такава.

 

  • Не е желателно да влизате във водни басейни и морето с контактни лещи. Това може да донесе куп неприятности – най-малката е те да се разместят, да се изгубят, другите са свързани с възпаления на очите. Има решение и този проблем обаче, слагайте защитни очила за очи при влизане във водата.

 

  • Препоръчително е при носенето на лещи да не стоите директно върху струята въздух от вентилатор или климатик, тъй като това ще доведе до изсъхване на лигавицата. Ако все пак не можете да избегнете проблема, предпазете очите като приложите овлажняващи капки непосредствено.

 

  • Дайте почивка на очите от жегата – плискайте ги с чиста хладка вода от време на време.

 

  • Добре е все пак да давате почивка на очите от лещите, не ги слагайте веднага след ставането сутрин. Определете си ден от седмицата, в който да сте без тях.

 

  • В случай, че страдате от алергия, алергичен ринит, непременно вземете със себе си капките за очи с антихистамин, които обикновено ползвате при изява на симптомите.