Голяма част от хората поне веднъж в живота си са имали случай на контактен дерматит. Това състояние представлява форма на кожна реакция – непоносимост или алергична реакция спрямо конкретно химично вещество, някакъв вид материал, части от растение и други.


Най-честите симптоми отстрана на кожата са зачервяване, сърбеж, чувство на парене, често с появата на обрив – във вид на папули-леко повдигнати от незасегнатата кожа лезии, везикули – мехурчета, които са изпълнени с бистра течност или по-големи мехури – були. Преустановяването на контакта води до постепенно завяхване на обрива и възстановяване предишния вид на кожата.


Дерматитът не е заразен, а проявата на симптомите и в каква степен ще бъдат изразени зависи от чувствителността на организма спрямо конкретното вещество.
Контактните дерматити могат да бъдат разгледани най-общо като три основни вида – на алергична основа, на базата на фоточувствителност и на базата на дразнене.
Под фоточувствителен дерматит се разбира реакция, която възниква следствие на взаимодействието на слънчевите лъчи и активните съставки на кожния продукт (при локално приложение). Друг случай е при приема на определени медикаменти (системно приложение – перорално или парентерално) – например някои антибиотици – норфлоксацин.От значение за предотвратяването на този тип реакция е предварително пациентите да бъдат предупредени, че при употребата на дадения медикамент е възможно сенсибилизаране на кожата спрямо слънчевите лъчи. Затова се налага временно ограничаване излагането слънце след започване на терапията и няколко дни след като е била завършена.


Най-честите алергени, които стават причина за алергичния дерматит са бижута, изработени от никел, кобалт; парфюмни есенции, перилни препарати, химикали в боята за коса, макиажа, дори и лаковете за нокти (съдържащи акрилати) и други.


От първостепенно значение е установяване на конкретния алерген, към който се развива непоносимост и елиминирането му от ежедневието.
За профилактика на контактните дерматити се препоръчва често овлажняване на кожата и предпазването и от изсъхване, дехидратация. Напукването на кожата води до нарушаване на нейната бариерна функция и съответно улеснено проникване на потенциални алергени.


NEWS_MORE_BOX


Препоръчва се почистване на кожата с мек сапун, с по-ниско рН и леко топла или хладна вода. Горещата вода води до допълнително изсушаване на кожата. След къпане попиването на кожата трябва да бъде с мека кърпа, без грубо триене. Материите на дрехите също трябва да бъдат съобразени – да се избягват изкуствените платове, предпочита се да са памучни, а не вълнени.


При изразен сърбеж се препоръчва прилагането на ментова пудра или лосиони, които да облекчат симптома. Силното разчесване води до допълнително нарушаване на кожната бариера и е предпоставка за наслагване на бактериална инфекция.


За лечение се прилагат първоначално локално - в мястото на лезиите мази, съдържащи противоалергични и противовъзпалителни съставки. В повечето случаи дерматитът не е причина за безпокойство и при спазване на временната терапия, паралелно с хигиенни правила и елиминиране на дразнителя, състоянието преустановява своя ход.


При тежко изразена симптоматика, засягане на голяма площ от кожата, обрив в близост до очите или устната кухина е необходимо да бъде направен обстоен преглед от специалист дерматологог и/или алерголог. В тези случаи може да се наложи и включването на системен кортикостероид в комбинация с противоалергични медикаменти.