Запекът означава, че движенията на червата са мудни или се случват по-рядко от нормалното. Почти всеки има симптоми на запек в даден момент от живота си. Въпреки, че не е сериозно състояниe, ще се почувствате много по-добре, когато тялото се върне в релси.

 

Нормалната продължителност на времето между изхожданията варира в широки граници от човек на човек. При някои хора те са по три пъти на ден, а при други - само по няколко пъти седмично.


 

Хроничният запек е рядко изхождане или затруднено преминаване на изпражненията, което може да продължи до седмица. Запекът обикновено се описва като по-малко от три изхождания на седмица.

 

Въпреки, че случайният запек е много често срещан, някои хора изпитват хроничен запек, който може да попречи на способността им да изпълняват ежедневните си задачи.

 

Констипацията най-често се появява, когато изпражненията се движат твърде бавно през храносмилателния тракт или не могат да бъдат елиминирани ефективно от ректума, което може да доведе до това изпражненията да станат твърди и сухи.

 

Причините за хроничния запек са много. Блокади в дебелото черво или ректума могат да забавят или да спрат движението на изпражненията. Това може да се дължи на запушване на червата, рак на дебелото черво, стесняване (стриктура) на дебелото черво, карцином в друг орган от коремната кухина, притискащ ректума или изпъкналост на ректума през задната стена на влагалището (ректоцеле).

 

Неврологичните проблеми могат да засегнат нервите, които карат мускулите на дебелото черво и ректума да се свиват и да придвижват изпражненията през червата. Това може да се дължи на увреждане на нервите, контролиращи автономната невропатия, множествена склероза, болестта на Паркинсон или травма на гръбначния мозък.

 

Хроничната констипация не рядко се дължи  и на слабост на тазовите мускули. Хормоните помагат за балансиране на течностите в тялото ви. Болестите и състоянията, които нарушават баланса им могат да доведат до запек. Това включва състояния като диабет, хиперпаратиреоидизъм, бременност, хипотиреоидизъм.

 

Факторите, които могат да увеличат риска от хроничен запек са:

 

•    Напреднала възраст;
•    Женски пол;
•    Дехидратация;
•    Диета с ниско съдържание на фибри;
•    Недостатъчно физическо натоварване;
•    Прием на някои медикаменти, включително успокоителни, обезболяващи, антидепресанти, лекарства за понижаване на артериалното налягане.

 

Хроничният запек е състояние, което води до поява на редица усложнения. Някои от тях са:

 

•    Хемороиди (разширени вени в ануса) – напрежението, за да се извърши движение на червата може да доведе до подуване на вените в и около ануса.
•    Разкъсване на кожата около ануса – твърдите изпражнения могат да причинят малки разкъсвания около ануса.
•    Пролапс на ректума – напрежението при опит за отделяне на изпражненията може да доведе до разтягане и изпъкване на малко количество на ректума от ануса.

 

Разбира се, има някои стъпки, които може да предприемете, за да се справите с това състояние. Приемайте 2 до 4 допълнителни чаши вода на ден, освен ако вашият лекар не ви е посъветвал да ограничите течностите по друга причина, опитайте да приемате топли течности, особено сутрин. Добавете плодове и зеленчуци към вашата диета, яжте сини сливи и пълнозърнести храни. 

 

Старайте се да поддържате тялото си физическо активно. Когато движите тялото си, мускулите на червата също са по-активни. Може да опитате приема и на слабително. Има няколко вида лаксативи, които се предлагат без рецепта, като всеки от тях работи по различен начин.