1. Какво е конюнктивит?

Кокнютктивитът е заболяване, характеризиращо се с възпаление на конюнктивата, която е мукозна мембрана, покриваща бялата част на очите и вътрешната част на клепачите. Обикновено двете очи се поразяват едновременно. Понякога може да започне в едното, но след ден-два да обхване и другото око. В някои случаи заболяването може да протича асиметрично – в едното око възпалението да е по-силно, отколкото в другото.

 


2. Какво причинява появата на конюнктивит?

Съществуват пет различни типа конюнктивит – бактериален, вирусен, хламидиен, алергичен и реактивен конюнктивит.

 

Бактериалният конюнктивит се предизвиква от стафилококи, стрептококи и хемофилусни бактерии. Инфекцията поразява очната лигавица при преход на бактерии от кожата на човек или при инфекция на горните дихателни  пътища. Протича със зачервяване, оток, болка, раздразнение или сухота в очите.


Вирусният конюнктивит може да се асоциира с инфекция придобита при настинка. Причинителите са аденовируси. Вирусното заболяване се предава по въздушно-капков път между отделни индивиди. Заболяването предизвиква зачервяване на очите и субективно усещане за сухота, поради намалена слъзна секреция. Вирусното заболяване се характеризира и с увеличени лимфни възли покрай ушите и на шията. Тази форма на конюнктивит може да напредне до кератоконюнктивит, който дава симптоматика за неясно и размазано зрение.


Хламидийният конюнктивит се причинява от бактерията Chlamydia trachomatis. Бактерията се предава по въздушно-капков път и при контакт. Също така причинява поява на хламидии по половите органи, повишена телесна температура и зачервяване в очите.


Алергичният конюнктивит е заболяването, което има клинична картина на алергично заболяване. Протича с висока температура, симптоми на астма и поява на екземи. Причинява се от полени, домашен прах и козметични препарати.

 

Реактивният конюнктивит се появява след контакт с химически субстанции в басейни. Клиничната картина се активира и след контакт с пушек и дим, което предизвиква раздразнение по очната лигавица придружена от дискомфорт, зачервяване и сълзене на очите.

 

3. Конюнктивит при деца

Малките деца са предразположени към развитие на конюнктивит. Те по-лесно развиват клиничната картина, както и нейните усложнения, поради намалена имунна активност на организма. Най-често страдат бебетата и децата под една годинка.

NEWS_MORE_BOX

 

Състоянието се нарича ophthalmia neonatorum. Може да се предаде и при раждането, когато плодът преминава пред родилните пътища. Случаите на поразени бебета с хламидия, както и гонококови инфекции, не са малко.


Диагнозата и определянето на типа конюнктивит се поставя от офталмолог, който чрез офталмоскопия оглежда очната ябълка и очната лигавица. Анамнестичните данни на пациента имат важно значение в определянето на вида възпаление и поставянето на пациента в подходяща терапевтична схема.