Конюнктивитът е едно от най-често срещаните заболявания на очите. Той засяга конюнктивата, която представлява онази невидима прозрачна „ципа”, покриваща окото и клепачите от вътрешната им страна. Тя изпълнява много функции:

  • Трофична - изхранва роговицата;
  • Защитна - участва в имунните процеси, защитаващи окото;
  • Сетивна - конюнктивата е изключително богата на нервни окончания, благодарение на което в окото не могат да попаднат частици, без да предизвикат защитния мигателен рефлекс.

 

Благодарение на жлезистите клетки, които я овлажняват, се улеснява движението на очните ябълки.


 

Конюнктивитът е заболяване, което може да засегне дори и новороденото бебе. Клепачите отичат и се появява секрет, който може да има различна консистенция и цвят в зависимост от причинителя на болестта. Малките деца и тези в училищна възраст също могат да развият конюнктивит. Това е така, защото той може да бъде силно заразен, а децата нямат все още навика да пазят околните, ако са засегнати или самите те да се пазят, ако някое друго дете е с конюнктивит.

 

Основно конюнктивитите се разделят на неинфекциозни и инфекциозни в зависимост от причинителя. Към неинфекциозните кнюнктивити спадат тези, които са резултат от механично дразнене - попадане на чуждо тяло в окото дразни силно инервираната конюнктива и предизвиква нейното възпаление. Прах, дим или пясък, както и сух въздух, UV- лъчение дразнят също тази прозрачна обвивка.

 

Работата, свързана с дълго стоене пред компютъра, води до появата на т.нар. сухо око. То стана често срещано в наши дни, поради развитието на технологиите. Очите са сухи, дразнят се, подобно на попаднало в окото чуждо тяло и предизвикват мигателен хиперрефлекс. Ако не се вземат мерки на време се получава възпаление на конюнктивата.

 

Друга причина, която е нерядко срещата, това е некоригирана зрителна острота: астигматизъм, късогледство, далекогледство, неправилно изписани очила. При ентропиум (обръщане на мигления ръб навътре към окото) миглите дразнят непрекъснато коюнктивата и водят до нейното възпаляване.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Алергичният конюнктивит също спада към неинфекциозните конюнктивити. Той е резултат от свръхреакция на имунната система, вследствие на попаднал алерген в окото. Алергени могат да бъдат: домашен прах, полени, животински косми, грим или козметични препарати за премахване на грим и др.

 

Към инфекциозните конюнктивити спадат: бактериалните и вирусните. От бактериалните харакерен е този на новороденото. По време на раждането, ако майката има неустановена и неизлекувана хламидиална или гонококова инфекция, бебето лесно се заразява от родовия канал.

 

Стафилококите, стрептококите и пневмококите са едни от най-честите причинители на бактериален конюнктивит при деца и възрастни. Бактериите от типа Псевдомонас аеругиноза (Pseudomonas aeruginosa) могат да заразят козметиката, която използваме или да населят разтвора ни за лещи, при което попадат в очите и се размножават скоростно. Те бързо достигат и роговицата, а последствията могат да са драматични.

 

Хламидиалният конюнктивит се среща в развиващите се страни. Най-честата причина за достигане причинителите на хламидия до очите е неспазването на хигиена. Този вид възпаление на конюнктивата е една от водещите причини за слепота в тези държави.

 

Аденовирусите предизвикват изключително заразен вирусен конюнктивит. Първоначално се засяга едното око, но бързо се прехвърля и на другото, след което лимфните съдове на лицето се подуват. Заразяването става много лесно - ползване на общи кърпи за лице и ръце, досег с неизмити ръце и др.

 

Друг опасен вирус е този на херпес симплекс (Herpes Simplex). Освен конюнктивата той увлича и клепачите, по които се появяват характерните за него мехурчета. Гъби и паразити са по-редки причинители на конюнктивит.

 

Симптомите са зачервяване на окото, сълзене, чувствителност към светлината, секрет, залепнали клепачи сутрин, болка, оток. В повечето случаи се засягат и клепачите. Лечението зависи от причинителя.