Макар и хората да имат желание да си направят колоноскопия, поне една трета от тях отлагат изследването по една или друга причина, казва пред Reuters Health Д-р Барбара Търнър от Медицинския Университет Пенсилвания, във Филаделфия.

Редовните колоноскопии са препоръчвани на лица над 50-годишна възраст, като скрининг за рак на дебелото черво. Притеснения за потготовката, болката, сложността на изследването са едни от причините то да бъде избягвано. Търнер казва, че най-трудна е първата крачка - подлагането за пръв път на колоноскопия. След това, по думите и, пациентите вече преодоляват страховете си и редовно посещават съответните кабинети.

Според нея, голяма роля за тревогите около изследването се дължат на неправилните обяснения на общопрактикувашите лекари.

Търнър решава да направи експеримент с 275 души, с назначена колоноскопия, за които вероятността да не се появят е голяма. Част от тях са били подкрепяни за предстоящото изследване чрез брошури, други чрез обаждане от друг пациент, вече подложил се на процедурата, на други пък не е била оказана подкрепа, имало е и такива, които са отказали такава, както и лица, с които лекарите не са се свързали. Оказва се, че първите два метода са най-ефективни за приканването на пациента към профилактичното изследване.

Търнър припомня, че ракът на дебелото черво е лечимо заболяване, ако се диагностицира достатъчно рано. Най-добрият метод за това е колоноскопията. Карциномът на дебелото черво е сред челните места по честота на злокачествени заболявания в световен мащаб.