Времето необходимо за развитието на рак на белия дроб е много индивидуално и зависи от много фактори.

 

Ранният карцином не дава очевидни предупредителни физически промени. Освен това пациентите могат да живеят с рак на белия дроб в продължение на много години преди да проявят някакви признаци или симптоми.


 

Например, отнема около осем години, докато вид на белия дроб известен като плоскоклетъчен карцином, достигне размер от 30 мм, когато е най-често диагностициран.

 

Най-често карциномът на белия дроб не проявява някакви признаци или симптоми, докато не достигне по-големи размери или не премине към по-висок стадии, когато лечението стане трудно.

 

Признаците и симптомите варират при всеки един пациент и включват оплаквания като:

  • Кашлица, която не се облекчава след прием на муколитици и дори се влошава с времето;
  • Хемоптое (кашляне на кръв) или отделяне на храчки с жилки кръв;
  • Болка в гърдите, която се влошава при дишане или смях;
  • Пресипналост на гласа;
  • Отслабване на тегло.
  • Чести белодробни инфекции.

 

Все още се търси точната причина за появата на рак на белия дроб. Доказано е, че някои фактори играят роля в развитието на злокачествения процес.

 

Такива са тютюнопушенето, излагането на замърсен въздух и генетични фактори.

 

Основната причина за поява на рак на белия дроб и при двата пола е употребата на тютюневи изделия.

 

През 1876 г. е изобретена машината за масово производство на свити цигари и по този начин се осигуряват евтини тютюневи изделия за почти всеки.

 

След това изобретение процентът на пушачи значително нараства, както и този на злокачествени заболявания на белите дробове.

 

В  момента около 90% от всички типове карциноми на белия дроб са свързани с употребата на цигари.

 

Радонът, замърсяването на въздуха, токсините и други фактори допринасят за останалите 10%.

 

Цигариният дим уврежда и понякога убива подобни на косъмчета издатини върху клетките на дихателните пътища, известни като реснички. Те обикновено препречват пътя на токсини, канцерогени, вируси и бактерии.

 

Когато тези реснички са повредени или унищожени, всички тези вредни агенти могат да се натрупат в белите дробове и могат да причинят проблеми като инфекции и карцином.

 

Въпреки, че в последните години се разкриха много загадки относно карцинома на белия дроб, все още има доста неясноти относно някои ситуации.

 

Например, неизвестно е защо някои семейства имат анамнеза за рак на белия дроб, въпреки че нямат ясно изразени рискови фактори. 

 

Приемът на вода с високо съдържание на арсен може да увеличи риска от рак на белия дроб, но как се случва целия процес все още не е изяснено.

 

В допълнение, причината, поради която аденокарциномът в белия дроб е по-чест при непушачите, отколкото при пушачите, остава неизвестна.