Водата е нещото, без което не може да се живее качествено. Тъй като тялото ежеднежно губи от телесните си течности, те трябва да се възстановяват чрез пиене на чиста вода и прием на храни и напитки, които я съдържат. Леко пренебрегван факт обаче е, че освен недостатъчният внос, прекомерният прием на вода също може да бъде опасен. Един от органите, който има най-голямо значение за водния метаболизъм, е бъбрекът. 

 

Kак протича обмяната на водата в тялото?


 

Човек е съставен от около 75% вода. Този факт е добре известен, но какво следва от него? Това означава, че водата има първостепенна роля за функцията на тъканите и органите, синтеза и транспорта на молекули, ензими, хормони, както и изхвърлянето на ненужните отпадни вещества. Общият тонус на организма, както и функцията на нервната система директно се нарушават при дисбаланс на течностите. А този дисбаланс е два основни типа –дехидратация (недостиг на вода) и хиперхидратация (при нейния излишък).

 

Главната система, която отговаря за баланса на течностите, е отделителната, с нейните основни органи - бъбреците. Там, под действието на регулаторни механизми, се задържа точно толкова течност, колкото е небходима в дадения момент за тялото. Тя се филтрира от кръвта, където е попаднала преди това от храносмилателната система. По този начин водата буквално се „прецежда“ през органите, задвижвайки жизненоважни процеси.

 

Ясно е, че при недостиг на вода, настъпва увреждане в метаболизма на организма. Бъбреците нарушават филтрационната си функция, задържат се някои вещества, а се изхвърлят други. Освен това се концентрира урината, което предразполага за възникване на инфекции по целия ход на отделителната система.

 

Водата заема част от клетките и голям дял от извънклетъчното пространство. За денонощие се губи около 1500 мл вода по физиологични пътища. Това количесто нараства с около 500-1000 мл през летния сезон, както и при активно спортуващи. За 24 часа човек приема определено количество течности във вид на чиста вода, сокове, супи и т.н. Това се контролира от една страна с чувството за жажда (фин неврологичен механизъм, показващ, че организмът е дехидратиран). От друга страна стоят индивидуалните потребности и вслушването в съвети колко вода трябва да се консумира.

 

Колко течности е необходимо да се приема за денонощие, за да бъдат здрави бъбреците и целият организъм?

 

Правилото за прием на вода гласи, че при здрав организъм трябва да се пие по около 30 мл вода на килограм телесно тегло. Това означава, че един 100-килограмов човек се нуждае от около 3 л вода дневно. Това вклюва само чистата вода, а отделно са супи, чайове, сокове, освен в случаите, когато те заемат голям дял от дневния порцион. Друг начин на контролиране на дневните нужди е чрез „вслушване“ в езика на тялото, където жаждата ясно показва колко е необходимостта от вода. Факт обаче е, че голям процент от населението буквално забравят да пият вода.

 

Има и състояния, които излизат от стандартните норми и препоръки. През летния сезон се губи по-голямо количесто вода чрез изпотяване и незабележимо изпарение. То може да достигне до 1000-1500 мл. Физическите тренировки, особено тези в най-топлите часове на деня, могат да доведат до тежка дехидратация. Това, освен всички други негативни последици, може да предизвика срив в артериалното налягане, спиране на произвежданата урина и дори остра бъбречна недостатъчност.

 

NEWS_MORE_BOX

 

При някои групи хора с остри или хронични заболявания на отделителната, ендокринната, сърдечно-съдовата система трябва да има повишено внимание. При тях е особено важно спазването на добър метаболизъм на течностите, защото обратното застрашава да влоши болестта. Същото важи при възрастните хора, бременните и малките деца. Те имат по-деликатен и фин баланс на течностите, при които дори малко сътресение може да доведе до сериозни последствия.

 

Малко отчитан факт е, че не само недостигът, но и излишъкът от течности може да бъде опасен. Сляпото спазване на препоръките за прием на вода създава ситуации с прием на над 3-4 литра за денонощие. Това, особено при възрастни болни, сърдечно болни, пациенти на хемодиализа, може да бъде пагубно, поради настъпване на хиперхидратация. Нефролозите алармират, че бъбреците страдат при неадекватен прием на вода, като тяхната функция е на свръхобороти. Прието е, че стандартно трябва да се пие около 1,5-2 литра вода дневно, като летният сезон това количество се увеличава с 0,5 -1 л.