Апендектомията е оперативна интервенция за отстраняване на апендикса. Това е често срещана спешна процедура.

 

Апендиксът е тънка торбичка, която е прикрепена към дебелото черво. Разположен е в долната част на корема.


 

Операция за отстраняването му обикновено се налага при неговото възпаление – апендицит.

 

Има два вида операции за отстраняването на апенцикса. Стандартният метод е отворената апендектомия. По-нов метод е лапароскопската операция.

 

При отворената операция се прави разрез с дължина около 8-10 см в долната дясна част на корема, откъдето апендиксът се отстранява.

 

Лапароскопската интервенция е по-малко инвазивен метод. При нея се правят 1 до 3 малки разреза. В един от разрезите се поставя дълга тръба, наречена лапароскоп.

 

Ако по време на лапароскопска операция, апендиксът се спука или инфекцията се разпространи, операторът може да премине към отворена хирургия

 

И двата вида операция имат нисък риск от усложнения. При лапароскопската интервенция болничният престой е по-кратък, възстановяването е по-бързо и рискът от последваща инфекция намалява значително.

 

Някои нови проучвания дават добри данни за това, че интравенозните антибиотици сами по себе си могат да излекуват апендицит без необходимост от апендектомия. Но тези резултати са противоречини и засега апендектомията остава стандартът за лечение.

 

След операцията пациентите е нормално да се чувстват отпаднали и уморени. Коремът може да е подут и болезнен. Може да се наблюдават диария или запек, отделяне на повече газове и главоболие, но обикновено до няколко дни симптомите изчезват. 

 

Времето за възстановяване обикновено зависи от вида на хирургичната интервенция. При минимално инвазивна процедура, пациентите обикновено се връщат към нормалната си рутина до 3 седмици след операцията. При отворена операция този период е малко по-дълъг - от 2 до 4 седмици.

 

Организмът може да функционира напълно и адекватно без апендикс.

 

Какви грижи са необходими в домашни условия след процедурата?

Сънят и почивката помагат значително за бързото възстановяване. Не се натоварвайте и избягвайте тежката физическа активност и тренировките в първите 4 седмици от възстановяването. 

 

Добре е постепенно да увеличавате нивото на натоварване. Ежедневните разходки са за предпочитане.

 

Друга важна особеност за бързото възстановяване е правилното хранене

 

Петте естествени начина, по които бихте могли да ускорите възстановяването, включват:

  1. Прием на храни богати на бромелиан. Това е ензим, съдържащ се в ананаса, с доказан ефект при болков синдром и заздравяване на рани. Той намалява шанса от поява на оток след операцията.
  2. Клинични проучвания са доказали, че витамин С е важна съставка, участваща във всички аспекти на зарастването на рани, от изчистването на неутрофилите до образуване на съединителната тъкан. 
  3. Дефицитът на витамин А забавя процеса на възстановяване. Този витамин подпомага процеса на делене на клетките и бързото зарастване на рани. Уверете се, че вашата диета включва храни като моркови, тикви, сладки картофи.
  4. За да предотвратите инфекция след операцията, е важно да подсилите имунната система. Храни като джинджифил, целина, цвекло, броколи, ананас и боровинки, имат противовъзпалителен ефект. Освен това джинджифилът сам по себе си действа добре при гадене, което е често срещано след операция поради реакция към анестезията.
  5. Пробиотиците са пръв избор за възстановяване работата на червата и стомашната микробиота след операция. Приложението на антибиотици и анестезия има неблагоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт.

 

Източници:

https://www.medicinenet.com/appendectomy_recovery_complications_prognosis/article.htm
https://www.healthgrades.com/right-care/appendectomy/6-tips-for-recovering-from-an-appendectomy
https://www.medicinenet.com/recovery_time_for_laparoscopic_appendectomy/article.htm