Обикновено приемаме витамин С при заболяване, мярка, която ни е позната от детството. Понякога избираме според предпочитанията си, в таблетна форма, във вид на течност или се опитваме да набавим витамина чрез свръх консумация на лимонов сок или цитрусови плодове въобще.

Полза от витамин С обаче има повече при първите признаци на настинка, лека отпадналост, влажни очи или по-скоро тогава, когато ни е ясно, че сме изложили организма на стрес – били сме прекалено дълго на студено, краката ни са били часове наред мокри, стояли сме на течение, облеклото ни е било несъобразено със сезона... Витамин С действително се препоръчва от специалистите като средство, което може да възпрепятства развитието на инфекция след екстремни условия – няколко часа спускане по ски пистите не предразполага толкова простудата, колкото по-късно престоят на загрялото тяло в същото облекло при неблагоприятните за тялото условия...

Срещу простудното заболяване не по-малко полезен е минералът цинк, дори повече, тъй като предотвратява размножаването на вирусите. Комбинацията витамин С и цинк определено е ефективният "коктейл" срещу простудата и грипа.

В желанието си да се предпазим от заболяване обаче трябва да внимаваме да не предозираме приема им, тъй като това носи неблагоприятни последици за здравето. Високите дози витамин С вредят на бъбреците и провокират стомашно-чревни проблеми. Това категорично се получава при прием към 2 г на ден. За да се избегне натоварването на организма с витамина общото количество за деня не бива да надвишава 500 мг.

NEWS_MORE_BOX


Възможно е цинкът да присъства в състава на някои назални спрейове. Честото им прилагане обаче води до загуба на обонянието. По-добър вариант за набавяне на минерала е посредством таблетки за смучене, например.

Препоръчителното количество цинк за деня е 15 мг.

За да се радвате на добри защитни сили срещу грипа и простудните заболявания, е желателно постоянно да подкрепяме организма си в тази насока, като набавяме витамин С и цинк чрез храненето си.


Цинк се намира в месото, телешко и пилешко, яйцата, киселото мляко и морските продукти. Съдържа се и в ядките и пълнозърнестите храни.

Витамин С – се осигурява чрез пресни плодове и зеленчуци. През зимата най-подходящият вариант е чрез хапване на портокали, мандарини, грейпфрут, киви, папая, броколи, брюкселско зеле, карфиол.

Няма нищо по-полезно през зимата с менюто редовно да си осигуряваме зелена салата със сурови морски дарове и много лимонов сок.