Артрозата е често срещано заболяване, което се развива при хората в средна и напреднала възраст. Може да се появи във всяка става, но най-често засегнати са ставите, подложени на голям механичен натиск, каквато е тазобедрената. Коксартроза е артроза на тазобедрената става.

Коксартрозата причинява болка и скованост в тазобедрената става. Хората изпитват трудности дори при ежедневните си дейности, например при навеждане, за да си завържат обувките, изправянето от стол или кратка разходка в парка.

Тъй като артрозата е прогресиращо заболяване, колкото по-рано се започне лечение, толкова по-вероятно е да се ограничи влиянието и върху всекидневните дейности.  Има редица терапевтични възможности, които ни позволяват да се справим с болката и да останем активни.
 

Анатомия

Тазобедрената става е една от най-големите в човешкото тяло. Състои се от ямка и топка, която влиза в нея. Ямката се нарича ацетабулум и е част от тазовите кости. Топката е бедрената глава, която е горната част на бедрената кост.

Повърхностите на ацетабулума и бедрената глава за покрити със ставен хрущял - гладко и хлъзгаво вещество, което предпазва костите и им дава възможността да се движат лесно една спрямо друга.

Ставата е покрита от тънка ципа, наречена синовиум. В здравата става синовиумът произвежда малко количество течност, която смазва ставните повърхности и подпомага движението в ставата.
 


Артроза

Артрозата е дегенеративен тип артрит, който се появява най-често при хора над 50-годишна възраст, въпреки че може да възникне и при по-млади хора.

При нея хрущялът покриващ ставните повърхности постепенно се износва с времето. Когато се износи, хрущялът става твърд и груб и защитното ставно разстояние между костите  намалява. В крайния стадий костите започват да се трият една в друга. Опитвайки се да компенсира загубения хрущял, костта се разраства и оформя костни израстъци, т.нар. остеофити. Артрозата се развива бавно и болката, която причинява се влошава с времето.

NEWS_MORE_BOX


 

Причини

Коксартрозата няма една единствена причина, която да я предизвиква, но има определени фактори, които могат да допринесат за развитието и. Такива са:

 • Възраст;
 • История в семейството за страдащи от артроза;
 • Предшестваща травма на тазобедрената става;
 • Наднормено тегло;
 • Неправилно образуване на тазобедрената става при раждането, състояние определяно като вродена дисплазия на тазобедрената става.

Коксартроза все пак може да развие дори и да липсва фактор от изброените.
 

Симптоми

Най-често срещаният симптом на коксартрозата е болка в областта на тазобедрената става. Обикновенно болката се развива бавно и се влошава с времето, въпреки че е възможно и остро начало. Болката и сковаността са по-изразени сутринта или след кратко седене и почивка. С времето епизодите на болка може да зачестяват, включително по време на почивка или през нощта. Допълнителни симптоми може да са:

 • Болка в слабинната област или бедрото, която може да се разпространява към седалището или коляното;
 • Болка, която пламва след енергична физическа активност;
 • Крепитации (стържещи усещания) в ставата при движение;
 • Болка при прилагане на натиск в тазобедрената става;
 • Заключване и прищракване на ставата съпроводено с болка и причинено от откъснат хрущял или друга тъкан попаднали между двете ставни повърхности;
 • Намален обем на движение в ставата, което може да засегне способността да ходите или да причини накуцване;
 • Засилване на болката в ставата при дъждовно време.